Evropski sud odbacio tužbu penzionera protiv Srbije zbog umanjenih penzija: "Bilo je opravdano"

Evropski sud za ljudska prava odbacio je tužbu 11 vojnih penzionera protiv države Srbije, koju su podneli zbog umanjenja penzija u periodu od novembra 2014. do septembra 2018. godine.
Evropski sud odbacio tužbu penzionera protiv Srbije zbog umanjenih penzija: "Bilo je opravdano"
Foto: Pixabay
Ta odluka je konačna, navodi se u današnjem saopštenju suda.
U slučaju Žegarac i drugi protiv Srbije radi se o žalbi 11 osoba da su im penzije smanjene od novembra 2014. godine do septembra 2018. godine.
Umanjenje penzija usledilo je posle usvajanja zakona koji su bili deo mera štednja koje je usvojila Vlada Srbije, a zakon je povučen pošto je procenjeno da je javni dug u dovoljnoj meri smanjen.
 
U presudi se navodi da je smanjenje penzija bilo ograničeno na one koji su primali veći iznos, da je mera bila privremena, manje od četiri godine, i radilo se o naporima da se balansira državni budžet.
 
Ocenjeno je da su vlasti napravile fer balans između obezbeđivanja finansijske stabilnosti penzijskog sistema i zaštite osnovnih prava penzionera da podnesu preveliki namet.
 
Sudije su jednoglasno odlučile da tri zahteva skinu sa liste razmatranja, jer jedan od tužilaca nije odgovorio na korenspodenciju suda, a u druga dva slučaja podnosioci tužbe su umrli, a njihovi naslednici nisu predali zahteve za nastavak postupka. 
  • Ivxcif

    06.03.2023 15:56
    ...
    Vidim koliko negativnih komentara na vojne penzije itd itd. A 90% vojnih penzionera jedva krpi kraj s krajem. Pod stare dane rade kao obezbedjenje za minimalac umesto da uživaju u penziji. Za vreme radnog veka i plate su im bile minimalne. Ne znam o kakvim privilegijama govorite. Ako mislite o generalima itd, to su politički postavljeni, i njih možete staviti u rang političara. Ovde govorimo o velikom broju vojnih penzionera kojima je i ta crkavica od penzije koja nije veća od 250eur, smanjena...
  • Trt

    10.02.2023 13:48
    @Dejan

    Aj ti prvo ukidaj vojne penzije u svojoj zemlji, a?
  • Mika

    09.02.2023 22:44
    Sud u Strazburu
    Sasvim očekivano od EU.
    Zar bi oni "udarili na svoje čedo"...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija