Inspekcija u vrtiću u Zemunu gde je prijavljeno zlostavljanje deteta

Nakon prijave roditelja da je njegovo petogodišnje dete seksualno zlostavljano od strane vršnjaka u vrtiću, gradska prosvetna inspekcija je upućena u vrtić "Povratak prirodi" u Zemunu.
Inspekcija u vrtiću u Zemunu gde je prijavljeno zlostavljanje deteta
Foto: Pixabay
Inspekcija treba da utvrdi da li je bilo propusta u radu te ustanove, rečeno je za Euronews Srbija u Ministarstvu prosvete.
Povodom ovog slučaja je i Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo policiji da izvrši sve provere.
Takođe je naloženo i da se sprovede institucionalni nadzor i obavesti inspekcija, kako bi se utvrdilo da li je došlo do propusta od strane bilo kog lica. 
 
"Nakon svih obavljenih provera, preduzimaće se dalje radnje", saopštilo je Treće osnovno javno tužilastvo.
 
Policijska stanica Zemun obavestila je juče dežurnog zamenika Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da je roditelj prijavio da njegovo dete od pet godina ima povrede po telu i da mu je povrede nanelo drugo dete istog izrasta u vrtiću.
 
Ocenjeno je da u ovom slučaju nema krivičnog dela iz nadležnosti VJT u Beogradu, jer deca do 14 godina nisu krivično odgovorna.
 
Zbog toga je naloženo policiji da obavesti Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu o ovom slučaju i da se preduzmu radnje u cilju utvrđivanja ima li elemenata krivične odgovornosti vaspitačica u vrtiću.
 
Juče se oglasio i vrtić "Povratak prirodi". Portal 24sedam je objavio odgovor koji je vrtić poslao roditeljima.
 
"Nakon prijave roditelja o postojanju sumnji da je u grupi predškolaca primećeno neprimereno istraživanje polnih razlika Predškolska ustanova je obavila pre svega individualne razgovore sa decom koja su bila akteri događaja, a zatim i individualne sastanke sa roditeljima te dece", navedeno je. 
Ističe se da su stručni saradnici i vaspitači sa decom radili na edukaciji i prevenciji takvih oblika ponašanja. 
 
"Kroz razgovore su deca podstaknuta da radoznalost ispolje na socijalno poželjan način, takođe predočene su im posledice narušavanja sopstvene i tuđe intime (zdravstvene, higijenske, kao i emocionalne posledice)", navodi se u odgovoru. 
 
"Uzimajući u obzir razvojni uzrast dece, molimo vas da situaciju posmatramo objektivno, u cilju izbegavanja etiketiranja dece, i neprimerenog davanja seksualne konotacije njihovom ponašanju. U ovom uzrastu deca nisu svesna ozbiljnosti i prirode takvog istraživanja, a uloga nas odraslih je da ih blagovremeno usmerimo i edukujemo, između ostalog i sopstvenim primerom i kroz otvoren razgovor", stoji u odgovoru. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija