Ambasador Ukrajine: Nadam se da će Srbija uvesti sankcije Rusiji

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je da Srbiju smatra prijateljskom zemljom za Ukrajinu, ali da u političkom aspektu obe zemlje traže dodirne tačke.
Tolkač je u intervjuu za Politiku rekao da Ukrajina i Srbija još nemaju zajedničko viđenje rata Rusije protiv Ukrajine, pošto je srpska strana više puta istakla da štiti nacionalne interese u odnosima sa Rusijom i nije se pridružila uvođenju sankcija.
On je izrazio nadu da će srpska strana vremenom promeniti stav prema tom pitanju, koliko god to danas izgledalo teško.
Napominjući da je Srbija glasala "za" rezolucije o osuđivanju agresije na Ukrajinu Generalne skupštine UN i "za" suspenziju članstva Ruske federacije u Savetu za ljudska prava UN, ambasador Ukrajine je pozdravio te korake i izrazio nadu da će srpska strana nastaviti da bude "dosledna u svojim narednim koracima u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu".
 
"Bez obzira na političke pritiske Rusije i drugih zemalja, Srbija je odgovorna država i pridržava se normi međunarodnog prava, posebno u pogledu teritorijalnog intergriteta", istakao je Tolkač.
 
On je rekao da je Ukrajina zahvalna Srbiji za pomoć koju joj je uputila preko UN - oko tri miliona evra za pomoć deci i raseljenim licima u Ukrajini i van njenih granica, kao i za nabavku energetske opreme.
 
Naveo je da pomoć ne pruža samo država.
 
"Prema informacijama Crvenog krsta Srbije, na poseban račun za pomoć građanima Ukrajine uplaćeno je više od 28.000 dolara, što je dalje prebačeno u Međunarodnu federaciju društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca. Od početka rata, volonterske organizacije u saradnji sa ambasadom Ukrajine u Srbiji poslale su Ukrajini više od 100 tona humanitarne pomoći", rekao je Tolkač.
 
Ocenjujući da je Rusija, suočena sa teškim gubicima i nevoljnošću mnogih Rusa da daju živote u ratu sa Ukrajinom, skrenula pažnju na Srbiju, Tolkač je naveo da upravo potreba da se popune ruski kadrovi, određuje, kako je rekao, "aktiviranje ruskih agenata koji se oglašavaju i pozivaju građane Srbije u rat".
 
Istakao je da Ukrajina pozdravlja signale predsednika Srbije Aleksandra Vučića ruskoj strani o nedopustivosti ovakvog ponašanja.
 
"Logična je odluka Ministarstva odbrane Srbije o zabrani državljanima Srbije da učestvuju u vojnim operacijama u Ukrajini i obavezna kazna za ovaj prekršaj u skladu sa srpskim zakonodavstvom", rekao je ukrajinski ambasador.
Tolkač je ponovio da cilj Ukrajine ostaje isti, a to je vraćanje pod ukrajinsku kontrolu svih teritorija koje je Rusija zauzela i izlazak na međunarodno priznate granice Ukrajine iz 1991. godine.
 
Tolkač je ponovio da će Ukrajina sesti za pregovarački sto samo ako se razgovara o povlačenju ruskih trupa sa svih okupiranih ukrajinskih teritorija, isplati reparacija i hapšenju odgovornih, uključujući najviše vojno i političko rukovodstvo Rusije.
  • Ana

    15.02.2023 20:49
    Sankcije
    Nikada sankcije nikome , pa ni Rusiji.
  • milicica

    13.02.2023 00:15
    samo se ti
    Nadaj. Nesto ne znam da je iko uvodio a pogotovo vi kad smo mi bombardovani od VELIKIH DEMOKRATA
  • Hm

    12.02.2023 16:48
    Hm
    Prodali ste se za šaku dolara, nece Srbija nikom uvoditi sankcije, znamo kako je nama bilo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.