"Država je u ozbiljnom problemu": Umesto hemičara imamo veterinare, niko neće da predaje geografiju

Nedovoljno interesovanje maturanata da se obrazuju za nastavničke profesije već godinama brine zaposlene na srpskim univerzitetima.
"Država je u ozbiljnom problemu": Umesto hemičara imamo veterinare, niko neće da predaje geografiju
Foto: Pixabay
Osim niskih primanja, studente od nastavničkog poziva dodatno odvlači i sve primetniji manjak poštovanja đaka prema njima. Naročito brine i to što je spisak nastavničkih studijskih profila za koje se maturanti dovoljno ne interesuju sa matematike, informatike, fizike, hemije, srpskog jezika, lane proširen i na geografiju.
Tu činjenicu je posle junskog prijemnog ispita za Politiku izneo prof. dr Dejan Filipović, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu i bivši dekan Geografskog fakultata. Tada je upozorio da je u grupaciji prirodno-matematičkih fakulteta najviše, odnosno 100 upražnjenih indeksa ostalo na Geografskom fakultetu, gde je najpopularnija Turizmologija potpuno popunjena, dok je poprilično opalo interesovanje za nastavnički smer Geografiju. Otkrio je i da je i prof. dr Nataša Jovanović Ajzenhamer sa Filozofskog fakulteta iznela zapažanje da je kod njih smanjeno interesovanje za Istoriju i da je samo polovina mesta popunjena. 
Međutim, kako piše Politika, on i kolege nisu u međuvremenu sedeli skrštenih ruku, već su se nedavno sastali i inicirali traženje rešenja.
 
"Sastao sam se sa načelnicima svih departmana za geografiju sa državnih fakulteta koji pripadaju univerzitetima van glavnog grada, jer su u unutrašnjosti geografi raspoređeni po odsecima, a jedino je u Beogradu Geografski fakultet samostalan i ima dekana. Bio je sa nama i direktor Geografskog instituta 'Jovan Cvijić'. Iznenađujuća novost za sve nas je koliko malo maturanata se na zadnjem upisu izjasnilo za geografiju, kao prvu želju. Morali smo odmah da reagujemo i pokušamo da sprečimo da se to ponavlja. Ponovo ćemo se uskoro susresti da se dogovorimo i definišemo konkretne aktivnosti kojima ćemo pospešiti interesovanje maturanata za geografiju, da učinimo nešto da ih privučemo na taj nastavnički smer. Među mogućim rešenjima je i predlog da studije geografije budu definisane kao jedan od nacionalnih predmeta, za koji će važiti posebni uslovi", otkriva za Politiku prorektor Filipović.
 
I dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Goran Roglić naglašava da su iz godine u godinu studenti koji se obrazuju za nastavnike hemije skroz deficitarni, da i na ostalim smerovima imaju manji broj upisanih akademaca od zacrtane kvote. On otkriva da je sa kolegama koje se suočavaju da istim problemom nedavno formirao tim dekana u kom su osim njega i čelnici Filozofskog, Filološkog i sa grupacije prirodno-matematičkih fakulteta.
 
Nameravaju, kaže, da naprave platformu sa predlozima za rešenje ovog problema.
 
"Na birou nema hemičara, ali je problem što su studenti sa svih smerova zaposleni u industrijskim laboratorijama, tamo ih traže i daju bolje uslove nego u školama, pa akademci ne upisuju nastavnički smer. Međutim, i plata laboranta je tri, četiri puta manja od programerske, zato je IT popularniji i odvlači nam brucoše, ali za to nemamo rešenje. Nažalost, uz sve ovo, država otvara nove ekološke smerove na fakultetima, koji su trenutno interesantni omladini, pa biraju njih, ali imaće ubrzo veliki broj diplomaca na tim profilima, dok će ostati deficitarni smerovi poput nastavničkog, na kom nema brucoša. Teorijski, država je već u ozbiljnom problemu, a slično je i Evropi. Što se tiče nastavnika hemije, situacija je već sada alarmantna u unutrašnjosti zemlje, tamo uskoro neće imati ko da držu nastavu, a u Beogradu deca ostaju po diiplomiranju. Mi čak nemamo koga da šaljemo ni za rad u laboratorijama, kada traže diplomce, nema ih, pa onda firme na radna mesta planirana za hemičare zaposle veterinare ili prehrambene tehnologe, i tako reše problem. A škole neće moći tako da se snađu, ako hitno ne osmislimo akcioni plan, neće biti profesora hemije", upozorava prof. dr Roglić.
  • Dara

    14.02.2023 00:09
    @Robovlasnik
    Bravo!
    Ne samo da matematicari imaju vise posla,nego i roditelji vrse hajku na njih -vecito nezadovoljni ocenama.
    A zato fiskulturac upisuje petice,kao i likovnjaca, muzicarka. I niko ih ne dira, a plata samo leze.
    Nije nista drugacije ni sa istorijom,biologijom, geografijom. Svi samo dele ocene. Nikakvu odgovornost nemaju.
    A od matematicara traze da dete koje ne zna tablicu mnozenja nauci polinome. I da postavi temelje za buduce skolovanje. I to sve za istu platu.
    Ma hajde!
  • Stohadin

    13.02.2023 22:03
    Obrazovanje
    Zaposliti sveštenike da predaju.Njih će đaci morati poštovati.Da i vratiti batinu.....
    I ovako Srbija polako klizi ka ukidanju sekularne države....
  • Raspitajte se

    13.02.2023 18:55
    Za prijemni na veterinu i za tehnologe polaze se hemija
    U tolu studija imaju dosta hemije -> neophodna im je za struku
    Dakle zasto pljujete po njima?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.