Srbija traži razjašnjenje izjave predsednice Moldavije o planu za državni udar uz pomoć Srba

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najoštrije je demantovao izjavu predsednice Moldavije Maje Sandu o mogućem učešću građana Srbije u subverzivnim akcijama u cilju destabilizacije Moldavije.
Srbija traži razjašnjenje izjave predsednice Moldavije o planu za državni udar uz pomoć Srba
Foto: 021.rs
"Zahtevamo da organi Moldavije hitno dostave svaku informaciju koju poseduju, jer mi do sada nismo nikada dobili takvo obaveštenje iz Moldavije", naveo je Dačić.
On je dodao da je na međunarodnoj sceni puno primera lažnih vesti, ali i da Srbija neće dozvoliti da se time nanosi šteta ugledu i interesima naše zemlje, kao i prijateljskim odnosima Srbije i Moldavije.
"Dao sam nalog našem ambasadoru akreditovanom u Kišinjevu da hitno traži razjašnjenje ovakve izjave predsednice Moldavije u Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje, kao i da nam hitno dostave sve informacije o tome koji su to ljudi za koje se sumnja da mogu biti učesnici takvih nasilnih akcija”, rekao je Dačić.
 
On je podsetio da je po zakonima Srbije svako učešće naših državljana u oružanim sukobima u inostranstvu krivično delo.
 
Predsednica Moldavije Maja Sandu optužila je danas Moskvu da planira da upotrebi strane sabotere, između ostalih građane Srbije i Crne Gore, kako bi srušila rukovodstvo Moldavije, zaustavi pridruživanje te zemlje Evropskoj uniji i iskoristi je u ratu protiv Ukrajine.
 
Pored građana Srbije i Crne Gore Sandu je rekla da su na listi potencijalnih sabotera i građani Rusije i Belorusije koji ulaze u Moldaviju kako bi pokušali da izazovu proteste u pokušaju da se "legitimna vlada promeni u nelegalnu vladu koju kontroliše Ruska Federacija".
 
Sandu je to izjavila nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prošle nedelje rekao da je njegova zemlja otkrila ruski obaveštajni plan "za uništenje Moldavije", nekoliko dana nakon što je vlada te zemlje podnela ostavku.
 
Predsednica Moldavije, koja se graniči sa Ukrajinom, više puta je izražavala zabrinutost zbog namera Moskve prema bivšoj sovjetskoj republici i zbog prisustva ruskih trupa u otcepljenom regionu Pridnjestrovlja. Zvanična Moskva je u više navrata prošle godine negirala da želi da interveniše u Moldaviji. 
  • Rile

    14.02.2023 07:59
    Pa zar u svakoj čorbi.....Šta god.
  • ZX

    14.02.2023 07:44
    Sve je jasno
    Srpska bezrezervna ljubav prema Rusiji će doneti još puno neželjenih događaja.
  • Elektrik

    14.02.2023 07:33
    Javilo iz Moskve pa nešto oštro Bocanulo Ivicu da kaže zadati tekst.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.