General Mojsilović o 5.000 specijalaca i predispozicijama kandidata: Projekat će biti u tri faze

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je da je krajnji cilj da VS raspolaže do 5.000 specijalaca sa kojima bi Srbija mogla da odgovori na hitnu krizu.
Na Dan državnosti biće raspisan konkurs za prijem mladih u specijalne jedinice uz osnovnu platu od 210.000 dinara i moguća povećanja na osnovu dežurstava ili terenskog rada.
Načelnik Mojsilović rekao je za RTS da izazovi, rizici i pretnje sa kojima se suočava Srbija, kao i iskustva iz nedavnih oružanih sukoba, iskazuje potrebu za sposobnostima za izvođenje specijalnih operacija u širem spektru na operativnom i strategijskom nivou.
 
"Sredinom januara imali smo analizu operativnih sposobnosti Vojske Srbije za 2022. godinu gde smo vrhovnom komandantu referisali o stanju u VS, mogućnostima VS, problemima i između ostalog, u okviru zaključaka jedan od zadataka je podizanje brojnog stanja i organizacijsku dogradnju sepcijalnih jedinica VS", rekao je Mojsilović.
 
Prema njegovim rečima, krajnji cilj je da vojska raspolaže do 5.000 specijalaca.
 
"Projekat 5.000" ima tri faze
 
Kaže da će "projekat 5.000" imati tri faze u trajanju od dve godine. Prva faza bi obuhvatila jedinice i nadogradnju postojećih jedinica kao što su 63. padobranska i 72. brigada za specijalne operacije, kao odred vojne policije Kobre i ide se na povećanje brojnog stanja tih jedinica.
 
"Druga faza bi obuhvatala formiranje nova tri bataljona za specijalna dejstva i dogradnju oklopno-izviđačkog bataljona, dok bi treća faza obuhvatila nadogradnju postojećih izviđačkih jedinica u okviru jedinica kopnene vojske - taj trougao bi činio kapacitet do 5.000 ljudi, s obzirom da Vojska Srbije raspolaže i čistim pripadnicima specijalnih jedinica do nivoa od 1.500. Znači da bi brojno stanje u odnosu na 1.500 išlo do 5.000 pripadnika", objasnio je general Mojsilović.
 
Kakve su predispozicije kandidata
 
General Mosjilović kaže da će danas u medijima biti objavljen javni konkurs za prijem kandidata za specijalne jedinice - prijem će biti usmeren i na osobe koje nisu služile vojni rok, i na one koje jesu, ali vremenski sadržaj njihovog selektivnog rada biće drugačiji - za one koji nisu služili vojni rok biće produžen za oko pet nedelja, a za one koji su služili vojni rok biće period prilagođavanja i selektivna obuka.
Početna plata pripadnika tih specijalnih jedinica biće ne manja od 200.000 dinara, kaže general Mojsilović.
 
"Period je ispred nas od dve godine, to se neće desiti sve sutra. I kada dobijemo kandidata, kada potpiše prvi ugovor sa Vojskom Srbije, na njemu moramo da radimo. Dobrog specijalca zaista pravimo godinama, on je skup po obuci i opremi. Odluka vrhovnog komandanta da pored toga što se fokus usmerava na ljudski potencijal, težište će biti i na opremanju, na svemu ono što čini dinamiku savremenog ratovanja", zaključio je general Mojsilović.
  • SNS batinasi

    15.02.2023 09:44
    sa značkama
    To je lična Vučićeva paravojska sa ciljem za čuvanje režima i progon partijskih protivnika, i represije nad siromašnim stanovnicima od kojih se boje. SNS batinaši iz Šapca i navijačke ekipe će dobiti značke i činiće tu Vučićevu SNS paravojsku. A koštaće nas 200 miliona evra godišnje kad preračunaš tolike plate i doprinose.
  • Radomir

    15.02.2023 09:35
    Niste u stanju u miru oklopna vozila da prevozite (izvrnuti Pancir i Milos). A zasto generale? Zato sto je ovde sve povrsno i amaterski. I da taj amaterizam vam je doneo Vodja do vasonskih granica, pa je pomislio da ce kupiti profesionalizam, a to ne biva. Takve cete primati u "specijalce", i dati im vatreno oruzije a onda cemo da gledamo nesrece i razne alarmantne stvari. Procedure se krse (bez odgovornosti) i to od onih na najvisim mestima... A ako ste mislili da ce da vam oni budu verni i poslusni, to gresite jako. I Milosevic je mislio da mu je JSO veran pa nista... Otkupice vam neka svetska sila i te "specijalce" pa cete ostati na vetrometini.
  • Da li ste

    15.02.2023 09:29
    Shvatili
    Ponekad izgleda da ne razaznajemo istinu! Plasimo se da vojske nigde a onda shvatimo da je - vojska ipak iza svega!
    Predsednik drzave je znao za to kao ministar informisanja u Milosevicevoj vladi!
    Pobedom stranke na kojoj je tada na celu bio Tomislav Nikolic izabrao je Ministarstvo vojske i mesto kontrolora svih bezbednosnih stubova!
    Slicno je uradio i ex president Boris Tadic! Zar ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija