Proizvođači mleka tražili od Vlade hitno usvajanje njihovih zahteva

Više udruženja proizvođača mleka iz različitih delova Srbije, zatražilo je od Vlade Srbije, Ministarstva za poljoprivredu i ministarke Jelene Tanasković, da hitno usvoje njihove zahteve.
Proizvođači mleka tražili od Vlade hitno usvajanje njihovih zahteva
Foto: Pixabay
Proizvođači zahtevaju povećanje premije za mleko sa 10 na 20 dinara po litru, povećanje subvencija za krave sa 20.000 na 40.000 dinara, kontrolisan uvoz mleka i mlečnih proizvoda, utvrđivanje minimalne zaštitne cene mleka i ograničavanje trgovačke marže.
Ti zahtevi nisu nerealni i ministarstvo mora brzo da reaguje jer ako se to ne desi u najkraćem mogućem roku, mnoge farme će bankrotirati, rekao je FoNetu proizvođač mleka Slobodan Brkić iz Bogatića.
On je podsetio da je Ministarstvo ponudilo premiju za mleko od 15 dinara, subvencije za krave od 30.000 dinara i 1.000 evra za kupovinu junica, i ocenio da to nije dovoljno za prevazilažnje izuzetno teške situacije u kojoj se nalazi ta grana poljoproivrede.     
 
"To je po nama minimalno povećanje. Regres za kupovinu junica u ovom trenutku nama ništa ne znači, jer nema svrhe nabavljati nova grla ako se posluje bez profita", naglasio je Brkić.
 
On je rekao da je neophodno da se konačno usvoji minimalna otkupna cena mleka kako bi se u budućnosti sprečilo mešetarenje i manipulacije velikih uvoznika.
 
Prema informacijama iz mlekara, domaće tržište je preplavljeno mlekom iz uvoza i ima ga na zalihama za tri do šest meseci. To stvara velike probleme manjim mlekarama koje najavljuju čak i  mogućnost prekida otkupa, kazao je Brkić.
 
Zbog svega toga, poručio je Brkić, neopohdna je hitna reakcija države i preduzimanje mera na osnovu zahteva, jer ako one izostanu "zaista ćemo svi biti u velikom problemu".
  • milicica

    18.02.2023 23:04
    sta je sa potrosacima
    Mi cemo pred vladu i strajkovati stop pijemo ne mleko vec buckuris sa vise vode nego mleka a znamo mi sta je kvalitet a o ceni ni ne vredi govoriti jer za ono sto placamo bilo bi preskupo i da je besplatno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.