Dačić: Međunarodni predstavnici znaju 'crvene linije' Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da su međunarodni predstavnici u Minhenu svesni da predsednik Aleksandar Vučić ukazuje na "crvene linije" neprihvatljive za Srbiju, a ne za njega lično.

"Državna politika Srbije, a i on (Vučić) posebno, često su izloženi kritikama da ne brani dovoljno svoje nacionalne državne interese", izjavio je Dačić.

On je rekao da je u Minhenu bio svedok toga da su francuski predsednik Emanuele Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i američki državni sekretar Entoni Blinken, "potvrdili da su svesni 'crvenih linija' Srbije".
"Što se mene tiče, ja sam govorio da ovo nije nova tema i da sam ja na tu temu učestvovao još pre 10 godina, upravno na ovoj i sličnim konferencijama. Da sam ja taj koji je u ime Srbije učestvovao u jednom evropskom projektu koji se zvao Briselski sporazum, da smo upravo pod pritiskom i Angele Merkel i Hilari Klinton i Ketrin Ešton i cele EU, Tači i ja potpisali taj sporazum da bismo dočekali da 11 godina nakon toga Kurti govori da njega to ne zanima. O kakvom vi integritetu EU ovde govorite? I šta mogu da očekuju učesnici svih ovih razgovora ako se tako odnosite prema Briselskom sporazumu?", rekao je Dačić za Euronews Srbija.
 
Upitan šta je Vučić mislio kada je govorio da je Srbija naišla na veće razumevanje, kaže da to podrazumeva da svi znaju šta je ono što Srbija hoće. 
 
"Ja sam zato rekao da smo upravo od stranih predstavnika čuli da oni znaju šta su naši stavovi ili neke crvene linije, odnosno neprihvatljive stvari. A to je da mi smatramo da o svemu možemo da pričamo, ali da se prvo formira Zajednica srpskih opština. Znači to je neupitno i to je jedno. A drugo, zna se da mi ne možemo da prihvatimo ono o čemu je predsednik govorio - članstvo u međunarodnim organizacijama misleći na UN, jer nisu sve međunarodne organizacije iste", ukazao je ministar spoljnih poslova Srbije i dodao da je neprihvatljivo i formalno priznanje Kosova.
 
Kako je rekao, sve ostalo je pitanje daljih razgovora i Srbija želi da bude konstruktivna. 
 
"Ali ono što mi mislimo je da Kurti nikad neće ići na formiranje ZSO. Mi time već u startu dobijamo tu želju i pritisak da neko nama kaže: ‘Dobro, šta ste zapeli da to bude sada, to će biti u toku implementacije’. Znači to je nešto što je predsednik jasno rekao i na to je mislio, da postoji razumevanje i da je čak i Evropski savet zaključio da to mora da se ispuni", poručio je Dačić.
  • 313z

    19.02.2023 08:22
    Potrošio se flomaster
    Što vlasti više crtaju crvene linije, zapad ih sve više ignoriše.
  • Steva

    19.02.2023 08:10
    oj srrbijo med šljivama
    Moja crvena linija prema koferčetu je zamena regidtarskih tablica sa "pogrešnim slovima" ćčžšxyz o trošku vozača u vreme kada je to bio njegov resor.Zatim rok važenja prve pomoći uz obavezu da bude Galenikin proizvod.Zamena saobraćajnih dozvola za motocikle zbog "pogonske osovine",te je ima, te je nema.
  • White

    19.02.2023 07:32
    Zaboravio si otrcanu frazu NAROD ZNA...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija