Od antimigrantske politike do sumnje da ruše ustavni poredak: Šta su "Narodne patrole"?

Od antimigrantske politike i veza sa ruskim paramilitarcima, do sumnje o rušenju ustavnog poretka na protestu u Beogradu.
Od antimigrantske politike do sumnje da ruše ustavni poredak: Šta su "Narodne patrole"?
Foto: FoNet
To je ukratko put kojim se razvijala ekstremno desničarska organizacija "Narodne patrole", čijeg je lidera policija u Srbiji privela 16. februara, piše Radio slobodna Evropa.
Dan ranije, na poziv "Narodnih patrola", više stotina desničara okupilo se na protestu u Beogradu, a kordon policije sa štitovima sprečio je ulazak u zgradu Predsedništva Srbije.
Srbija u svojim bezbednosnim strategijama ne vidi ekstremne desničare kao pretnju, a njihova hapšenja su iznenađenje za javnost.
 
Početak "Narodnih patrola"
 
"Srbija je jedina zemlja koju imamo i za nju ćemo se boriti" - opis je kojim ova ekstremno desno orijentisana organizacija definiše sebe na Tviteru.
 
Na toj društvenoj mreži, na kojoj je od maja 2022, ima preko 750 pratilaca. Nešto popularniji su nalozi lokalnih ogranaka, pa tako onaj namenjen Bačkoj Palanci ima preko dve hiljade pratilaca.
 
Popularnost je, međutim, organizacija stekla na drugoj platformi - Telegramu, gde je prati oko devet hiljada ljudi.
 
Nije tačno poznato kada je organizacija nastala, jer nije upisana u zvanične registre Srbije.
 
U fokus javnosti došla je početkom 2020. godine. Tada je grupa najpre u manjim mestima u Srbiji, a onda i u Beogradu održala skup protiv migranata.
 
Srbija je deo takozvane "Balkanske rute", preko koje ljudi koji beže od rata i nasilja u pokušaju da se domognu zemalja Evropske unije. Tu činjenicu je desnica u Srbiji često koristila kao temu u svojim političkim i aktivističkim antimigrantskim agendama.
 
Tako je i Damnjan Knežević, koji se na društvenim mrežama predstavljao kao predsednik "narodne inicijative Nema predaje Kosova i Metohije" u februaru 2020. organizovao grupu nepoznatih muškaraca koja je u večernjim časovima zaustavljala migrante i izbeglice u Beogradu. Sa navučenim kapuljačama ova grupa je ljude obaveštavala da im "zabranjuju kretanje", uz poruku da će "imati problem" ako neko napadne "srpske žene i muškarce".
 
U pamfletu koji je deljen migrantima i izbeglicama tada pisalo je da im se "zabranjuje kretanje van migrantskih centara od 22 časa uveče do 6 časova ujutru i kretanje više od tri osobe u grupi u toku dana".
 
U Srbiji jedino ovlašćenje da ograničava kretanje drugima imaju zvanične bezbednosne institucije, kao što je policija.
 
Zbog toga je tada reagovala i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je za RSE ocenila da je nedopustivo da neko protivzakonito i samoinicijativno, navodno "zavodi red i mir" na ulicama.
 
Iste godine Damnjan Knežević svoju organizaciju počinje da naziva "Narodnom patrolom".
 
Te godine, upitan za "Narodne patrole", predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima da ne zna za njih, ali da monopol nad fizičkom silom, kako je naveo, ima država, te da je ona jedina koja je nadležna da sprovodi zakon u delo.
 
Antimigrantske akcije "Narodnih patrola" nastavile su se i narednih godina.
 
Veze sa Rusijom
 
U martu 2022, dok je invazija Rusije na Ukrajinu dobijala zamah, "Narodne patrole" pozvale su na "miting solidarnosti" sa ruskim narodom u Beogradu. Podršku u akcijama podrške Rusiji u Srbiji tih dana dao je i Rus Denis Garijev, član Ruskog imperijalnog pokreta (RIM), ultranacionalističke i rasističke organizacije koju je američka administracija u aprilu 2020. označila kao globalnu terorističku pretnju.
 
Sa nepoznate lokacije, ispred panoa na kojem je u levom uglu istaknuta i fotografija Ratka Mladića, on je pozvao građane Srbije da podrže, kako je rekao, "obnavljanje Rusije u okviru njenih istorijskih granica". Njegovu podršku na mrežama podelile su i "Narodne patrole", koja je od tada u Beogradu održala nekoliko skupova podrške Rusiji i invaziji Ukrajine.
Lider "Narodne patrole", Damnjan Knežević, u novembru 2022. posetio je i tada tek otvoreni centar Vagnera u Rusiji.
 
"Mnogi moji prijatelji biće ponosni što sam imao čast da posetim Vagner centar", rekao je Knežević tada u video prilogu za ruske medije.
 
Upitan o vezama sa Vagnerom, Knežević je u razgovoru za RSE tada negirao da je ikada radio ili na bilo koji način bio povezan sa jedinicom. Međutim, rekao je da poznaje "neke Srbe koji su bili tamo".
 
Ceo tekst Radija slobodna Evropa o "Narodnoj patroli" čitajte OVDE.
  • Trt

    20.02.2023 09:59
    @Branioci ustava

    Ono kad ubaciš muzičku želju u Ustav pa 15 godina kasnije i dalje fantaziraš da će se ostvariti.
  • g pen

    20.02.2023 07:01
    Branioce, zaboravio si ko broji glasove na referendumu. Tvoji ,,patriote,, su se izvezbali jos od ubacivanja kuglica.
  • Branioci ustava

    19.02.2023 22:11
    Na YT-u sam gledao protest, i sve što sam čuo je da su se ti građani zalagali za očuvanje Kosova u sastavu Srbije. Što je po ustavu. Nego moje pitanje je ko je Vučić ? Na izbore je dobio glasove jer je u kampanji govorio Kosovo je Srbija , jer da je rekao obrnuto dobio bi 0% glasova. Saopštio je ultimatum zapada i izmerio javno mnjenje koje je 90% za očuvanje Kosova. Ustav isto kaže Kosovo je Srbija. Vučić ima još referendum i to je to. Ima da radi kako je narodu obećao pred izbore da će čuvati Kosovo, i da se drži ustava ili nek organizuje referendum i to su mu jedine opcije, ili će da vrlo brzo dobije prevremenu šut kartu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija