Direktori škola traže izmene nastavnih planova gimnazija jer su đaci preopterećeni

Društvo direktora škola Srbije uputiće predlog Ministarstvu prosvete da se izmene nastavni planovi i programi za gimnazije, jer smanjenje broja časova bez smanjenja obima gradiva nije dobro.
Direktori škola traže izmene nastavnih planova gimnazija jer su đaci preopterećeni
Foto: Pixabay
Predsednik Upravnog odbora Društva Ivan Ružičić rekao je za Novosti da je broj časova iz likovnog, muzičkog, stranog jezika, fizike, hemije, filozofije smanjen za četvrtinu, a da je nastavni program ostao isti.
Kako je objasnio, za fond od dva časa sedmično, što je 74 časa godišnje, svaki učenik ima 18,5 časova manje, odnosno ukupno 55,5 časova da savlada gradivo predviđeno za 74 časa.
"Sa ovakvim 'reformama' možemo samo očekivati veoma loše rezultate na državnoj maturi", kazao je Ružičić.
 
Prema njegovim rečima, učenici u proseku imaju 6,6 časova dnevno, tako da je u takvim uslovima nemoguće organizovati čas odeljenskog starešine, dodatnu ili dopunsku nastavu, sekcije, pripreme za opštu maturu. 
  • Ja

    21.02.2023 11:06
    Struko budi se!
  • Realno

    21.02.2023 10:48
    Gledano
    Kao roditelj i kao prosvetni radnik u potpunosti podržavam ideju smanjenja obima gradiva, izbacivanja ocenjivanja predmeta poput likovnog,muzičkog i fizickog čak i u osnovnoj školi. Ne smatram ih manje vaznim već prosto veštinama koje decu uče lepom i zdravom životu. U svakoj gimnaziji i srednjoj stručnoj školi imate veoma mnogo nepotrebnih predmeta, a gradivo već obradjeno u OŠ. Decu opterećuju gomilama nepotrebnih podataka, a gubi se vreme idealno za pripreme kako za fakultete, tako i za posao. Moja deca su davno izašla iz srednjih škola i gimnazija, jedino što odatle pamte su prijatelji.
  • Seka

    21.02.2023 10:20
    Konačno
    17 predmeta je stvarno previše, počevši od građanskog i veronauke. Podrška!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija