Kokan Mladenović: Niko nas ne tera da budemo kukavice, sami biramo da trpimo u estradnom brlogu

Niko nas ne tera da budemo kukavice u javnom životu, trgovci u sopstvenoj umetnosti, niko nas ne tera da budemo ovoliko poniženi kako trenutno jesmo - mi to trpimo jer smo izabrali da trpimo.
To za N1 kaže reditelj Kokan Mladenović i konstatuje još da smo mi izabrali da budemo u ovom estradnom brlogu koji se zove Srbija i to trpimo jer hoćemo.
On je ocenio da smo postali narod bez kulturnih potreba - raspadom Jugoslavije.
"A do toga su doveli ljudi željni ratova i krvi, pa ratova i novca kao što su ovi koji nas trenutno vode, i vidimo i po grafitima pošast njihovog sistema i neulaganja u kulturu", dodao je Mladenović i kazao da se sistematski uništava značaj obrazovanja i kulture, i nipodaštava budžetima za kulturu koji su manji od jedan odsto, dok su u vreme Jugoslavije bili pet do sedam odsto.
 
Ističe da mi nismo narod velike građanske tradicije, ali u jugoslovenskom sistemu, kako je rekao, postojao je organizovan sistem odlazaka u pozorište. Danas, dodao je, uz opštu estradizaciju društva, nezamislivo je da će neko od 18 godina iz čista mira poželeti da ide u pozorište i muzej.
 
Danas neprijatnih pitanja gotovo i da nema postavljenih sa naše scene, smatra reditelj.
 
"Nikad nije bilo beznadnije stanje u zemlji nego sad, imamo prilično sramotnu opoziciju, najsramotniju vlast koju možemo da imamo, okolnosti u kojima živimo su ponižavajuće za zdrav razum", kaže.
 
Prema njegovim rečima, pametna vlast zna koji je ogroman značaj kulture, pozorišta i ona ulaže u njega, ali nepametna vlast estradizuje i guši pozorište, ne plaća kritičke filmove...
 
"Sigurno postoji sprega između vlasti i kulture, ali nekad je ona bila na obostranu korist. I Tito je koristio film kao poropagandu, ali rezultat toga je i Fest i Avala film, svetska elita je snimala u Beogradu. Kad pogledate danas šibicare koji se bave kulturom na ponižavajući način i ondašnju zemlju, to deluje kao Periklovo zlatno doba gledano iz današnje perspektive", kazao je.
  • Dragan

    23.02.2023 01:03
    @Gari
    Vucic vec 12 godina igra na kartu apatije, atomizacije, poluistine i podele drustva + spinovanje i skretanje paznje. Obican prevarant.
  • Gari

    22.02.2023 22:00
    @Dragomir
    Slažem se. Samo kažem da onaj koji će se time baviti može da se pozdravi sa životom koji poznaje. Nisu svi spremni na to.
  • Toma

    22.02.2023 18:43
    Ko ga ne zna, još bi pomislio da mu nije reklama jedini cilj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.