Lajčak: Očekujem da Vučić i Kurti u ponedeljak prihvate evropski plan za Kosovo

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da očekuje da će Beograd i Priština na sastanku u Briselu, u ponedeljak, 27. februara prihvatiti evropski plan za Kosovo.
"Plan, koji verujem da ćemo da prihvatimo u ponedeljak, postaće obavezujući i za jednu i za drugu stranu. To nije privremeni sporazum, posle njega će se nastaviti proces sveobuhvatne normalizacije odnosa koji treba da se završi potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma, pre ulaska Srbije i Kosova u Evropsku uniju", rekao je Lajčak u intervjuu Tanjugu.
Lajčak je istakao da će dokument biti dostupan javnosti kada bude prihvaćen od obe strane, odnosno i Beograda i Prištine.
Upitan da li zakazani sastanak 27. februara znači da je postignuta saglasnost i Beograda i Prištine u vezi sa finalnom verzijom francusko-nemačkog plana, Lajčak je kazao da se od septembra razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem o evropskom predlogu.
 
"U poslednje vreme predsednik Vučić u januaru, a premijer Kurti u februaru su rekli da prihvataju taj predlog. Znači vreme je sazrelo da organizujemo sastanak u Briselu i očekujemo od naših partnera da zvanično i javno prihvate taj predlog i da razgovaramo o njegovoj implementaciji što je cilj našeg sastanka u ponedeljak", istakao je Lajčak.
 
Upitan da li je u tom smislu sastanak 27. februara u Briselu presudan, odnosno po principu uzmi ili ostavi, Lajčak kaže da ne bi razgovarao o formalnostima.
 
"Bitno je da obe strane prihvate taj plan i formalno i javno kažu da prihvataju taj plan, a onda da razgovaramo o svim ostalim detaljima, a pre svega o ispunjavanju tog plana", rekao je Lajčak.
 
Ocenio je da je predstojeći sastanak u Briselu veoma značajan, jer će od stavova strana u pregovorima zavisiti sledeći koraci.
  • Jbg

    25.02.2023 03:09
    Tiket
    Očekujem i ja da mi prođe tiket za vilend, al izgleda slaba vajda.
  • Ashke

    25.02.2023 01:37
    Mozda bi vredelo prihvatiti podelu Kosova u zamenu za garancije da necemo uci u EU....
  • Антун Чупак

    24.02.2023 15:47
    Можеш ти чекати до судњег дана,то се неће догодити!!!Живела Србија,нема предаје.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.