Ekspresna premeštanja tužiteljki: Da li je EPS osinje gnezdo u koje se ne dira?

Šestorici osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Elektroprivredu Srbije za gotovo sedam i po miliona dolara određen je pritvor do 30 dana, ali bura u javnosti oko tog slučaja se ne smiruje.
 Ekspresna premeštanja tužiteljki: Da li je EPS osinje gnezdo u koje se ne dira?
Foto: Pixabay

Do reakcija je došlo nakon što je viši javni tužilac Nenad Stefanović smenio dve svoje zamenice iz Posebnog odeljenja za korupciju Bojanu Savović i Jasminu Paunović, koje su radile na slučaju zloupotreba u EPS i to dan nakon što je uhapšeno šestoro osumnjičenih.

Kako piše nova.rs, utisak da su tužiteljke smenjene upravo zbog toga što su, i pored opstrukcija, uspešno obavile predistražne radnje, a potom otvorile istrage i pritvorile osumnjčene, dodatno su potkrepila saopštenja koja je Više tužilaštvo u Beogradu uputilo javnosti – najpre sinoć, a potom i jutros.
Naime, nakon što je poslanica SSP Marinika Tepić objavila na društvenim mrežama da je tužiteljka Savović smenjena pre nego što je uspela da sasluša osobe čije je hapšenje prethodno naložila, VJT je uputilo saopštenje u kom je navelo da tužiteljka nije smenjena, već da je "po sopstvenoj ranijoj želji upućena u Odeljenje za opšti kriminal".
 
Tužilaštvo je takođe navelo da se "ne radi ni o kakvom oduzimanju predmeta i sklanjanju tužiteljke, već da je do premeštaja došlo zbog redovne izmene rasporeda godišnjih poslova". U poslednjoj rečenici je, međutim, navedeno da Savović nije sama radila na ovom slučaju zbog njegove obimnosti i složenosti, ali da jeste "odugovlačila" predistragu.
 
Tužiteljka Savović je, međutim, odlučila da javno istupi i sve navode tužilaštva označila je kao neistinite.
 
"Netačni su navodi da sam izrazila želju da radim u drugom odeljenju i apsolutno su netačni navodi tužilaštva da sam na bilo koji način odugovlačila predmet. Predmet je bio u SBPOK i više puta sam slala urgencije za šta imam i dokaze", izjavila je za N1  Savović.
 
Da ni ona, ali ni njena koleginica Jasmina Paunović, nisu tražile da budu premeštene, potvrdilo je i Udruženje tužilaca Srbije, koje je navelo da je Paunović nedavno podnela prijavu protiv svog šefa Stefanovića.
 
Kako nezvanično saznaje nova.rs, njena prijava usledila je nakon što se na kolegijumu suprotstavila Stefanoviću rečima da ona neće raditi mimo zakona i po njegovim, usmenim naredbama.
 
Više tužilaštvo se o svemu ovome oglasilo tek sutradan i, umesto objašnjenja da li istinu govore oni ili tužiteljka Savović, obrušili su se na opoziciju i poslanicu SSP Mariniku Tepić, optužujući je da širi lažne vesti.
 
Mediji bliski režimu naveli su i da je tužiteljka Savović navodno loše procenila štetu i, umesto 7,5 miliona dolara, navela da je ukupan iznos 433.000 dolara. Ispostavilo se da Savović ipak jeste dobra obračunala štetu, ali da je razliku između ove dve cifre EPS naplatio iz bankarske garancije.
 
Portal nova.rs uputio je niz pitanja Višem javnom tužilaštvu, ali do objavljivanja teksta nisu dobili odgovore.
U smeni dve tužiteljke, poslanici opozicije vide politički atak na pravosuđe, prenosi N1.
 
"One su mogle biti naše Laure Koveši, umesto da budu čuvane, nagrađene, one su sklonjene i degradirane", istakla je  Marinika Tepić.
 
"To samo potvrđuje svu nameru vladajućeg režima da u svakoj insituciji i poslednji tračak koji daju ljudi koji se profesionalno odnose prema poslu – uguše", kaže šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić.
 
Narodni poslanik Srđan Milivojević političku pozadinu za smene tužiteljki vidi u povezanosti firme Bauvezen, čiji je direktor uhapšen i vlasti SNS-a.
 
"Firma koja se ovde pominje je firma koja radi za interese vlasti SNS u mnogim gradovima Srbije", naglasio je Milivojević.
  • Rade

    25.02.2023 10:58
    Kada bude smena vlasti bežaće ko miševi odande!
  • Musaši

    25.02.2023 08:58
    A šta kaže Zagorka Dolovac? Jel je neko video skoro ili čuo za nju? Bar da pije kafu u Gondoli i prima uputstva od Mirovića?
  • Milena

    25.02.2023 08:40
    Nista novo na Balkanu. Nikad se ovde nista nece promeniti jer i dalje postoji bagra koja misli, da moze da radi protiv etike i zakona. Sve to treba pohapsati pa u Zenicu. Imo je Tito pravo sto je ovakve slao na Goli Otok nema druge skole od tucanja kamenja i izlivanja tekuceg metala pored peci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija