Sklonjena tužiteljka: Pokazna vežba da nam predmeti mogu biti oduzeti preko noći

Zamenica tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Bojana Savović kaže da je dolaskom Nenada Stefanovića na čelo tog tužilaštva pojačana kontrola nad radom tužilaca i smanjena njihova samostalnost.

Kako navodi, od početka godine, on je u druga odeljenja izmestio sedam iskusnih tužilaca, uključujući i nju.

Savović, koja tvrdi da joj je, nakon hapšenja šest osoba zbog sumnje da su oštetili javno preduzeće Elektroprivreda Srbije za 7,5 miliona dolara, taj predmet oduzet, rekla je za portal KRIK da su tužioci od Stefanovića i njegove prve zamenice Brankice Marić morali da traže saglasnost za gotovo sve što su radili.
"U tom nekom maniru je bio poslat njihov nalog da nijedna konsultacija sa policijom, bilo usmeno bilo telefonom, oko nekog predmeta, ne sme da se desi ako se prethodno njima ne referiše i ne dobije neka vrsta saglasnosti, što smo mi u odeljenju doživeli kao našu degradaciju, kao da smo pripravnici", kazala je.
 
Tužilac Stefanović je, prema njenim rečima, oformio novu funkciju u Višem tužilaštvu - prvog zamenika za borbu protiv korupcije i na to mesto postavio Brankicu Marić, koja ju je obavestila da će biti premeštena iz Odeljenja za borbu protiv korupcije.
 
"Marić je osoba od najvišeg poverenja javnog tužioca i nijedan važniji predmet u našem odeljenju nije urađen bez njenog znanja i uz naloge koje je ona davala u tim predmetima", rekla je Savović.
 
Navela je da joj je slučaj "EPS" oduzet i da nije učestvovala ni u saslušanju osumnjičenih, kao i da je sve što se dešavalo poslednjih dana bilo "jako stresno i uznemirujuće i za nju i njenu porodicu".
 
"Moj je utisak da je ovo (što se meni dogodilo) bila neka pokazna vežba, ne prva, ali jedna od značajnijih. Da bilo koji predmet koji mi radimo može nam se u bilo kom momentu oduzeti bez obzira koliko je važan i kompleksan i da prosto nemamo nikakvih motiva da radimo neke predmete detaljno jer nam ti predmeti mogu biti oduzeti bukvalno preko noći", ocenila je Savović.
  • @magistar prava

    27.02.2023 09:44
    Giga trenda?
  • Goran Švajcarska

    27.02.2023 09:26
    Učite nemački deco
    dok ste u Srbiji i na grbači roditelja i palite odatle iz tog senatorijuma čim završite škole i uzmete pasoš.

    Kad primite prvu platu van Srbije dobićete svest o čemu mislim.Dok god radite u Srbiji za Srbe leba se nećete najesti.

    Ne država kao država geografski zemlja je prelepa već narod koji je u mentalitetu afričkih plemena iz 18 og veka.

    Sa takvim narodom hipnotisanim od medija i poltrona i mazohista ili postaješ deo sekte ili plemena gde se zna šta jedan poglavica ili vođa sekte kaže i moraš tako da uradiš ili završavaš na ulici bez igde ičega.

    Znanje je za budale u Srbiji.

    Ko je znanje pokušao Srbima da prodaje nije ga dobro prodao.

    I nikada ga neće dobro prodati.

    Sekti ne treba znanje i poštenje.Sekti trebaju PODOBNI.

    Znanje i poštenje je tu višak.


  • Mrgud

    27.02.2023 08:57
    diktatura na delu...
    nezavisno sudstvo,sloboda govora,slobodni mediji itd...ali samo na papiru!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija