Burno u Skupštini: Orlić isključivao mikrofon zbog pozivanja na podršku tužiteljkama

Nekoliko poslanika opozicije pozvalo je na sednici Skupštine Srbije građane da u četvrtak, 2. marta, dođu na skup podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović, koje su radile na slučaju EPS.
Predsednik parlamenta Vladimir Orlić im je isključivao mikrofon, ocenjujući da poslanici pričaju "van teme sednice".
Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević rekao je, u prepodnevnom delu sednice, da je smena tih tužiteljki pokazatelj "sloma pravne države".
Prema njegovim rečima, u velikoj policijskoj akciji uhapšeni su ljudi bliski vrhu Srpske napredne stranke, a tužiteljke koje su uhapsile kriminalce "ekspresno" su smenjene.
 
"Poziv je tužiocima, profesorima Pravnog fakulteta i građanima da dođu na protest 2. marta, jer je sad trenutak da kažemo da smo spremni da se borimo", kazao je Milivojević.
 
Orlić mu je rekao da priča van teme dnevnog reda, a Milivojević ga je prekinuo i rekao: "Srbijo, ne daj svoje hrabre ljude koji se bore protiv napredne mafije".
 
Orlić je isključio mikrofon i na početku izlaganja poslanici Narodne stranke Slavici Radovanović, jer je podržala Milivojevića i smenjene tužiteljke.
 
"Pružio sam vam mogućnost da govorite, ali zaista nikakve veze to sa amandmanom nije imalo", kazao je predsednik Skupštine poslanici.
 
Poslanik Moramo-Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta, takođe je u svom izlaganju pozvao građane na protest podrške „najhrabrijim ženama u Srbiji, jer imaju hrabrost da ne ćute“.
 
Jovanović je kao primer "nepoštovanja Skupštine" podsetio na njegovu raspravu sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem na prethodnoj sednici, kada ga je, prema njegovim rečima, ministar nazvao "ološem, barabom, pijandurom i narkomančinom", Orlić mu je potom isključio mikforon.
Jovanović se zatim iz gornjih poslaničkih klupa spustio do klupe najbliže govornici, a Orlić mu je rekao da se vrati na mesto i, zbog narušvanja reda na sednici, izrekao mu prvu opomenu.
 
Poslanik se vratio na mesto i upitao Orlića da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naučio Vesića da "tako vređa druge".
 
Na dnevnom redu zasedanja je 26 tačaka, među kojima su međudržavni sporazumi, izgradnja pruga Beograd-Niš, izveštaji nezavisnih državih organa.
  • Neša

    27.02.2023 22:40
    Goreg nadmenog i nekulturnog predsednika skupštine Srbija nije imala.
  • Pera Doroslovački

    27.02.2023 19:16
    3N
    Bojanu Savović za predsednika srbije !!!
  • Limanac

    27.02.2023 18:48
    Gotovi su,sve su gori,nervozni...nazadna sekta će uskoro biti ružna prošlost!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija