Simbolično u vozu: Potpisan sporazum o bespovratnoj pomoći EU za izgradnju pruge Beograd-Niš

Ugovor za prvu tranšu investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš, od ukupno 598 miliona evra, potpisan je danas simbolično u vozu izmedju Prokopa i Resnika, na deonici buduće brze pruge.
Sporazum su u potpisali šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i ministar građevinarstva Goran Vesić, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija.
Posle potpisivanja Vučić se zahvalio EU i istakao da je 600 miliona najveći bespovratni iznos koji je Srbija dobila.
Sporazum se odnosi na gradnju deonice Stalać - Đunis, duge 17,7 kilometara, na trećoj etapi buduće brze pruge, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren.
 
Brza pruga Beograd - Niš biće duga 230 kilometara, a završetak radova se očekuje 2029. godine.
 
Izgradnja će se odvijati u tri etape, Beograd - Velika Plana, Velika Plana - Paraćin i Paraćin - Niš. EU će obezbediti finansijski paket od 2,2 milijarde evra.
 
EIB će obezbediti 1,1 milijardu evra, Evropska banka za obnovu i razvoj 550 miliona, donacija EU je 598 miliona evra, (sada odobreno 265 miliona).
 
Na brzoj pruzi Beograd - Niš se očekuje 2,3 miliona putnika godišnje.
 
Potpisivanju sporazuma o pomoći EU za izgradnju pruge je prisustvovala i ministarka za evrointegracije Srbije Tanja Miščević.
  • Matematicar

    28.02.2023 20:43
    230km pruge za 6god.
    38km godisnje, 3.5km mesecno... dakle manje od 1km pruge za nedelju dana rada. To izgleda botovi i sendvicari rucno polazu sine ili sta?
  • Sabahudin

    28.02.2023 18:52
    Omerović
    Predsednik zna šta je najbolje za nas...
  • Pera

    28.02.2023 18:49
    Znaci da Kosovo vredi 600 miliona eura..Jadan si i bedan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija