Pretres u procesu protiv optuženih za ubistvo Ćuruvije od 6. marta u Apelacionom sudu

Apelacioni sud u Beogradu otvoriće 6. marta pretres u procesu protiv optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Prema dosadašnjim najavama, pred Većem Apelacionog suda ponovo će svedočiti Milorad Ulemek Legija, kao i braća Aleksandar i Miloš Simović, poručuje Slavko Ćuruvija Fondacija.

Pretres predstavlja uvod u završnicu suđenja četvorici bivših pripadnika Resora državne bezbednosti – Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku (u bekstvu), za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Istraga o ubistvu trajala je punih 16 godina, a suđenje optuženima počelo je u junu 2015. godine. 
 
Veće tzv. Specijalnog suda za organizovani kriminal doneo je dve prvostepene presude, kojima su optuženi proglašeni krivim i osuđeni na po 30, odnosno 20 godina zatvora. Kao neposredni izvršilac ubistva, presudama je označeno NN lice.
 
Osam godina nakon početka suđenja, i 24 godine nakon ubistva, Apelacioni sud u Beogradu, postupajući po žalbama tužilaca i advokata odbrane, otvara pretres koji će trajati od 6. do 10. marta.
 
"Konačna i pravnosnažna presuda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije biće od presudnog značaja kako za njegovu porodicu i prijatelje, tako i za širu medijsku zajednicu u Srbiji. Ona će predstavljati i određenje Republike Srbije i srpskog pravosuđa prema zločinima protiv političkih neistomišljenika režima Slobodana Miloševića, sa dalekosežnim posledicama za ukupno stanje ljudskih prava i demokratije u zemlji", navode u Fondaciji.

Pretres će biti održan od 6. do 10. marta u sudnici broj 4 na drugom spratu u zgradi Višeg suda u Beogradu, sa početkom u 10 časova. Pretres je otvoren za javnost.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija