MMF: Niske cene energenata u Srbiji moraće da se povećaju, nužno i dodatno podizanje kamata

Niske cene energenata u Srbiji moraće da se povećaju, a energetski sektor transformiše, izjavio je šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Donal Mekgetigan.
MMF: Niske cene energenata u Srbiji moraće da se povećaju, nužno i dodatno podizanje kamata
Foto: Pixabay
Kako je istakao na Kopaonik biznis forumu, u fokusu dvogodišnjeg aranžmana Srbije sa MMF-om su energetika, potrebe budžeta i fiskalna politika, što podrazumeva i da niske cene energenata moraju da nastave da se povećavaju.
On je podsetio da je Srbija bila među prvim zemljama koje su kroz niske cene energenata pomagale ranjivim kategorijama stanovništva, ali da je "sada došlo vreme za promene u energetici".
"Te promene, osim povećanja cena energenata znače i promene u državnim energetskim preduzećima, pre svega Elektroprivredi Srbije (EPS) koja bi trebalo da se transformiše u akcionarsko društvo i dobije novu upravu", rekao je Mekgetigan i ocenio da se EPS našao u lošem položaju zbog lošeg upravljanja njime.
 
Dodao je i da pomoć trebaju i mala i srednja preduzeća u Srbiji, kao i da su potrebni novi propisi u vezi sa njihovim poslovanjem.
 
Mekgetigan smatra da je u Srbiji nužno povećanje nezavisnosti državnih kompanija, strože mere monetarne politike, dalji rad na snižavanju inflacije, odnosno dodatno podizanje kamatnih stopa.
 
Dodao je i da program Srbije i MMF podrazumeva i ograničenja fiskalnog deficita, ali i ograničavanje rasta plata u javnom sektoru i penzija.
 
Mekgetigan smatra da je Srbija proteklih godina ostvarila odlične rezultate u podizanju bruto proizvoda po glavi stanovnika, prilivu stranih direktnih investicija, povećanju stope zaposlenosti i smanjenju stope nezaposlenosti.
 
Naglasio je i da je "finansijska konsolidacija bila impresivna", jer se od velikog deficita stiglo do suficita.
 
Prema njegovim rečima, iako su domaće investicije znatno povećane trebalo bi da budu i veće.
 
Kao pozitivne korake Srbije Mekgetigan je ocenio i smanjenje javnog duga u prethodnih šest godina, poboljšanje strukture duga i povećanje deviznih rezervi.
  • Jole

    07.03.2023 16:04
    Eto
    Eto nam MMF . Ko sa djavolom tikve sadi... Oni nama odredjuju kako cemo da disemo. Cim skinemo ovog ludaka sa vlasti odma treba prekinuti sve sa MMF-om. Kao prvo da se resimo tog zla.
  • samosvesni građanin

    07.03.2023 08:48
    tako ti je mala moja kad ljubi

    Mimi
    06.03.2023 • 22:06
    Posedujem stan u Hrvatskoj (Pula), i kad ne boravim u njemu (sklopka spustena) moj racun iznosi 2,85 Eu.
    Za stan u Novom Sadu, ista situacija, ali račun iznosi 1150 rsd.

    E,gospođo draga to vam je zato što živite u lideru od regiona,a ne može to besplatno,pa to košta. Dali vam je sad jasno ? 1150 = 10 e
  • Ahab

    07.03.2023 08:36
    Tako je to kada neuka banda lopova pozajmljuje pare od belosvetskih lihvara i bitangi iz MMF "da se ne bi zaduzivali", kako rece onomad ministar Mali-i ostade ziv.
    Slovenija je lepo istom tom mmf-u pokazala srednjak kada su krenuli kao hijene da obigravaju oko finansija drzave Slovenije-i danas mogu da im pljunu pod prozor, a daleko su najrazvijenija drzava ex-yu. Bolji i od mnogih clanica EU.
    MMF je autoritet jos samo u ocima bankrotiranih, propalih i prezaduzenih ekonomija, a njegove smernice prate i slepo slusaju samo okoreli finansijski narkomani ciji drzavni dug vrtoglavo raste, a ekonomija srlja u ambis prezaduzenosti-bas kao srpska.
    Za poslednje tri godine, od 2020., pa zaključno sa 2022. godinom, aktuelna lakrdija na vlasti je Srbiju zadužila za najmanje 8,5 milijardi evra, 50% vise nego "ozloglasena" vlada Mirka Cvetkovica.
    I onda onaj jos ima obraza da se pojavi na rts i frlja se nekim ciframa.
    Trpi narode, glasao si.
    U red, pa svakom po jedna danga po sred cela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija