Protest studenata u Beogradu: Zatražili odbacivanje francusko-nemačkog plana za Kosovo

Studenti više fakulteta večeras su u centru Beograda sa protestnog okupljanja zatražili od vlasti Srbije da odmah i bezuslovno odbace francusko-nemački plan za kosovsko pitanje.

Na protest na platou ispred Filozofskog fakulteta su putem društvenih mreža pozvale grupe studenata Beogradskog univerziteta, a na skupu je poručeno da će se i naredne sedmice okupiti na istom mestu i u isto vreme.

Govornici sa, kako je rečeno, Pravnog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Filozofskog i Poljoprivrednog fakulteta, su istakli da francusko-nemački plan znači otimanje Kosova od Srbije, te da se na to ne sme pristati.
"Okupili smo da branimo naš identitet i našu bit", rekao je jedan od govornika, uz skandiranje okupljenih "Kosovo je srce Srbije", "Nema predaje - dogodine u Prizrenu"...
 
Govornici su poručili vlastima Srbije da nije dobila legitimitet za "prihvatanje francusko-nemačkog plana" odnosno, kako su kazali - za izdaju, kršenje Ustava Srbije i odredbi međunarodnog prava.
 
Naglašeno je i da je večerašnji bio inicijalni skup koji treba da probudi studentsku zajednicu širom Srbije, da počne da se bavi društvenim i nacionalnim pitanjima.
 
Govornici su ukazali i da vlast u Srbiji i predsednik Aleksandar Vučić pokazuju nameru da prihvate plan za kosovsko pitanje, a što su okupljeni propratili uzvikivanjem "Izdaja", "Dole vlast" i "Ostavke".
 
Okupljeni su ispunili polovinu platoa ispred Filozofskog fakulteta, od ulaza u tu visokoškolsku ustanovu do stepenica sa kojih se iz Knez Mihailove ulice silazi na taj plato, a skup je protekao bez ikakvih incidenata.
Govornici su istakli da ovo nije i neće biti politički skup i da na njemu neće govoriti političari, te pozvali studente i ostale građane da im se pridruže.
 
Na završetku skupa, okupljeni su krenuli u šetnju do, kako su najavili, zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici, kako bi javni medijski servis čuo njihov stav.
  • Cicojka

    08.03.2023 20:43
    Opet laz
    Ovo nema veze sa studentima,prosek godina preko 45 po mojoj proceni,a svi znamo sta se pokusava ovakvim lazima i neredima,maske su odavno pale
  • Nikola

    08.03.2023 15:12
    ,,identitet i našu bit" dragi studenti branite tako što ćete upisati prištinski univerzitet i živeti na Kosovu i Metohiji.
    Tamo raditi, osnovati porodice... al onda ne bi bilo kuliranja u Strahinjića Bana, opijanja po splavovima, bleje po šoping centrima, divljanja na utakmicama...
  • Zare

    08.03.2023 12:43
    Nadam se da nadlezne sluzbe prate iz kog centra se sire poruke po drustvenim mrezama i odmah ce doci do proputinovskog legla kojima je do haosa u Srbiji. Uglavnom ko je studirao zna da su studenti po prirodi progresivni a ovo vise lici na pogled u nazad, dakle nema veze sa studentima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija