Predata inicijativa za smenu Dolovac, Stefanovića i Brankice Marić, novi protest u petak

Organizacioni odbor protesta "Ne damo naše Laure" predao je na pisarnici Državnog veća tužilaca u Beogradu inicijativu za razrešenje republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac.

Oni su tražili i razrešenje višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić.

Zahtev za smenu Dolovac, Stefanović i Marić iznet je 25. februara na protestu podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović, koje su premeštene iz odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije u odeljenje opšteg kriminaliteta, nakon što su više od godinu gana radile na slučaju EPS.

Advokat Ivan Ninić je prethodno izjavio da je organizacioni odbor do juče strpljivo čekao reakciju DVT (Državnog veća tužilaca) – bilo pojedinačno ili kao kolegijalni organ – neko saopštenje, ali da se to nije dogodilo. Rešili smo da ovu akciju konkretizujemo, jer shodno Zakonu o javnom tužilaštvu svako može inicirati razrešenje javnog tužioca, kaže sagovornik N1. To je, dodaje, mogao da uradi bilo koji član DVT ili DVT kao organ, ali se, dodaje, to nije dogodilo.
 
"Sada nema prostora za manipulaciju, DVT će u narenom periodu morati da se izjasni po ovoj inicijativi, da sprovede postupak i da zauzme stav – da li je zahtev za razrešenje prihvatljiv ili ne", navodi Ninić.
 
Kaže da su se odlučili na tri koraka – formalna inicjativa za razrešenje, drugo da pozovu građane u Srbiji da pronađu prostor, mesto i vreme da iskažu podršku tužiteljkama. Navodi da je to jako bitno – da bi pravosuđe na lokalu moglo da vidi da sve kreće od Osnovnog javnog tužilaštva. I treći čin je novi protest u Beogradu u petak u 16h. To je jedan miran i civilizovan skup podrške, gde ćemo imati jedan broj govornika, ispred Vlade Srbije pa idemo u protestu šetnju do Republičkog javnog tužilaštva gde će se skup završiti, rekao je Ninić.

Ističe da taj skup treba da ukaže koliko je bitno nezavisno pravosuđe.

  • Papazjanija

    08.03.2023 18:49
    Opa
    Malovickino sudstvo na delu. Drmaju im se fotelje i odmah politicki progon. Auuuu
  • Невен

    08.03.2023 17:14
    Јустиција
    Ма какви петак ,какви бакрачи ,понедељак ,блокирати центар града и газелу ,и то цели дан . Тако два три дана ,и падају као круке. Судије ,тотални Бојкот ,све остло је сарадња са сснсом и спин .Ја чврсто верујем да су се договорили ,или ће то бити до петка. Мирише на превару ??!
  • xqt

    08.03.2023 17:11
    Samo napreDNO
    Zahtev je podnet, ali ne treba gajiti velike nade. vođa mnoge nije dao, pa će tako biti i u ovom slučaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.