Prijava protiv psihijatara koji su uglednom hirurgu iz osvete "namestili" neuračunljivost

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja, posle teksta "Slučaj dr Marka Lensa", objavljenog u nedeljniku Vreme, podnela je krivičnu prijavu protiv grupe psihijatara.
Prijava protiv psihijatara koji su uglednom hirurgu iz osvete "namestili" neuračunljivost
Foto: Youtube (Nova S, Screenshot)
Kako navodi Vreme, reč je o psihijatrima koji su svetski priznatog hirurga, iako ga nikada nisu pregledali, proglasili za duševno obolelu osobu, te ga prijavili policiji i brojnim drugim institucijama.

Zbog tih prijava Lens, koji osim srpskog poseduje i englesko i italijansko državljanstvo, bio je stavljen i na spisak bezbednosno interesantnih osoba, piše Vreme.

Kako je Vreme ranije pisalo zbog toga je imao problema na beogradskom aerodromu i prolazio strogu proceduru tokom ulaska i izlazka iz Srbije, te je i saslušavan u policiji.
 
Inspekcija Ministarstva zdravlje pokrenula je u januaru vanredni inspekcijski nadzor posle kog je zdravstvena inspektorka Marijana Petrović, početkom marta Prvom osnovnom tužilaštvu poslala krivičnu prijavu protiv lekara Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u Beogradu. Kako navode u tekstu, novinari nedeljnika Vreme imali su uvid u taj dokument.
 
Vreme navodi da je tokom inspekcijskog nadzora utvrđeno da Marko Lens, kom je grupa psihijatara upisala dijagnozu da je teško duševno oboleo, zapravo nikada nije bio pacijent Univerzitetske klinike, niti su ga psihijatri ikada pregledali, a neki od njih ga nisu ni upoznali.
 
Inače, te lekare Lens je još ranije tužio i prijavljivao za nesavesno lečenje svoje majke, kao i za zataškavanje slučaja za okolnosti i uzroke njene smrti.
 
Lens prema nalazu inspekcije nije bio pacijent ni Univerzitetske klinike, ni tih psihijatara, a utvrđeno je da su 26. maja 2022. sačinili zdravstveni dokument, koji su dan kasnije zaveli u delovodne knjige klinike, a u kom su između ostalog napisali:
 
"Na osnovu duževremenog uvida u ponašanje dr Lensa smatramo da on boluje od teškog poremećaja duševnog zdravlja, kverulentne paranoje koja se ispoljava sumanutim progoniteljstvom uperenim protiv brojnih institucija i pojedinaca, da kao takav predstavlja ozbiljnu opasnost po sebe i okolinu i da smo zabrinuti za sopstvenu bezbednost obzirom da nam je imenovani rekao da smo 'ubili njegovu majku' i da će nas uništiti".
 
Vreme piše da su kasnije taj dokument poslali i MUP-u Srbije, kao i da su slična dokumenta poslata i Lekarskoj komori Srbije, Centru za socijalni rad, Ministarstvu zdravlja, Medicinskom fakultetu u Beogradu, Javnom tužilaštvu.
Zdravstvena inspektorka je konstatovala u krivičnoj prijavi i da su psihijatri sporni dokument o navodnom oboljenju dr Lensa slali brojnim institucijama i velikom broju ljudi, a da niko, odnosno Sud, koji jedini na to ima pravo, nije im ni tražio. Čak i da je reč o nečijoj stvarnoj psihijatrijskoj dijagnozi, takvo slanje dokumentacije naokolo smatralo bi se povredom medicinskih prava pacijenata i povredom poverljivosti ličnih podataka, navodi se u tekstu Vremena.
 
Ceo tekst pročitajte OVDE.
  • Sofija

    12.03.2023 06:54
    Ovo lici na drustvo u kom smo ziveli.tacna i precizna slika odsustva ikakvog morala.ne treba mi da navijamo za linc.svako ce imati priliku da ocisti sopstveno dvoriste.pozivanje na linc je isti taj stap ,samo drugi kraj.
  • Nema nevinih

    12.03.2023 00:01
    Blato
    Pa ne bi to uradili nasi lekari, moral i etika su im na prvom mestu!
  • Zabrinuta

    11.03.2023 23:47
    Kako li leče i šta li rade običnim ljudima??? Koliko života su upropastili, ne mogu ni da zamislim...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija