Kurti: Za dva veka postojanja, Srbija je dve godine u vreme Đinđića imala demokratiju

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na 20. godišnjicu ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića ocenio da je Srbija, "za dva veka, samo u dve godine vlasti Đinđića bila demokratija".
Kurti: Za dva veka postojanja, Srbija je dve godine u vreme Đinđića imala demokratiju
Foto: Beta/AP
Kurti je naveo i da je Đinđić jedan od retkih srpskih političkih lidera koji nisu sarađivali sa (predsednikom Jugoslavije i Srbije iz devedestih godina prošlog veka) Slobodanom Miloševićem.

Kazao je da je "Đinđić u tadašnjim prilikama bio demokrata", te da je "u smislu intelektualne formacije i filozofske orijentacije, čak i kada se promenio, bio pod velikim uticajem Frankfurtske škole kojoj je dugovao kritičko promišljanje opozicionog stava".

"Dok se divio 'komunikativnoj akciji' Jirgena Habermasa, njegov omiljeni film bio je 'Andrej Rubljov' (reditelja) Andreja Tarkovskog", kazao je Kurti.
 
Podsetio je da su za ubistvo Đinđića osuđeni (tadašnji pripadnici Jedinice za specijalne operacije) Zvezdan Jovanović i Milorad Ulemek Legija na po 40 godina zatvora.
 
Istakao je i da nalogodavci atentata na Đinđića nisu otkriveni, možda, kako je kazao, "zbog toga što su bili poznati u to vreme".
 
Dodao je da su "Ulemek i Jovanović izvršili ratne zločine na Kosovu" i da su, kako je naveo "organizatori i izvršioci masakra nad Albancima".
 
Naveo i da su oni "zajedno sa Goranom Radisavljevićem – Gurijem navodni učesnici u opsadi porodice Jašari u Prekazu" (kada su, 1998. godine ubijeni komandant OVK Adem Jašari i njegova porodica).
 
"Organizovani kriminal, ratni zločini i šovinistička diktatura idu ruku pod ruku", naveo je Kurti.
  • Milos

    13.03.2023 09:32
    Milos
    Slazem se! Kosovo kao mlada drzava prestice nas u Demokratiji 100%! Voli Srbin Vodje i batine pa to tije!!!Lud narod!!! Pomno sam namerno gledao AV Vodju kako razgovara sa gradjanima...srednji vek!!! Tragedija...
  • Kole

    13.03.2023 08:28
    Samo nam još Kurta fali
    Eto vam idola i rešenja
    Kurta vam potvrdio šta mislite ako nešto mislite. OD D kod Z ni D nije bilo već su nam javili ko Kurta danas da živimo demokratiju.
  • Goran

    13.03.2023 08:04
    Goran
    Srbi nikada nisu imali Demokratiju! Uveal nekom Vodju koji obavezno razvali zemlju i narod!!! Valjda je to Srbski usud ili mentalni porenecaj ovog naroda?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.