Reakcije na Bastin komentar: Stranačke kolege se ograđuju, drugi traže ostavku, ima i podršku nekih

Brojni državni zvaničnici i političke stranke oglasile su se posle komentara ministra privrede Radeta Baste u kojoj je izjavio da je potrebno da Vlada Srbije uvede sankcije Rusiji.

Basta je uz ovu izjavu pozvao sve ministre da se izjasne po ovom pitanju. Što su brojni i učinili, a izjasnila se i Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova.

Palma: Bastin poziv ličan stav, a ne Jedinstvene Srbije čiji je član 
 
Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma izjavio je da je JS protiv uvođenja sankcija bilo kome.
 
"Naš stav je da je rešenje tog problema da rat u Ukrajini prestane sad i odmah i da se problemi reše za pregovarackim stolom", saopštio je Marković.
 
On je podvukao da je više puta ponovio da uvođenje sankcija Rusiji ne bi zaustavio rat u Ukrajini, kao što nije zaustavljen ni sankcijama koje su uvele zapadne zemlje.
Pokret socijalista: Očekujemo da Basta podnese ostavku
 
Pokret socijalista saopštio je da očekuje da ministar privrede podnese ostavku ukoliko ne dobije podršku drugih ministara za uvođenje sankcija Rusiji.
 
"Pokret socijalista je pouzdan i hrabar saborac SNS-a, ali neće nikada otćutati, niti podržati novu Zoranu Mihajlović, makar se ona zvala i Rade Basta. Ako ministar za privredu nije ekspert nego političar neka ide kod Đilasa i ostalih dosovaca koji su kao i on za raskidanje privrednih, bratskih i prijateljskih veza sa zvaničnom Moskvom i ruskim narodom", navodi se u saopštenju.
 
Dačić: Socijalisti nisu za sankcije Rusiji, čvrsto podržavamo Vučićevu politiku
 
Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije je na svom Instagram profilu izjavio da "Socijalisti nisu za sankcije Rusiji".
 
"Socijalisti čvrsto podržavaju stav Saveta za nacionalnu bezbednost, utvrđen još prošle godine, da Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da nije za uvođenje sankcija Rusiji", napisao je Dačić.
 
Dodao je i da "politiku koju javno iznosi i vodi predsednik Aleksandar Vučić, Socijalisticka partija Srbije čvrsto podržava, poštujući da je nacionalni interes Srbije i njena budućnost naš prioritet".
 
Milićević (SPS): Nisam podržao stav Baste, lajk na njegovu objavu nisam stavio ja
 
Ministar bez portfelja Đorđe Milićević saopštio je da njegov Instagram nalog, preko koga je "lajkovan" poziv Baste, vodi stranački aktivista koji je "greškom" lajkovao objavu.
 
"On je greškom lajkovao objavu kada je video sliku kolege iz vlade, a nije pročitao šta piše ispod", objasnio je Milićević.
 
Bulatović: Podrška Basti, signal da rukovodstvo Srbije vidi važnost jasno puta Srbije ka EU
 
Samostalni poslanik u Skupštini Srbije Dejan Bulatović saopštio je da novoosnovani Savez socijaldemokrata, čiji je predsednik, otvoreno podržava predlog ministra Baste.
 
Bulatović smatra izuzetno važnim što inicijativa o uvođenju sankcija Rusiji dolazi od Baste, što je jasan pokazatelj i signal da rukovodstvo Srbije prepoznaje važnost potvrđivanja jasnog kursa Srbije ka Evropi.
 
"Put Srbije ka Evropskoj Uniji, pogotovo ako uzmemo u obzir izazove i probleme sa kojima se naša zemlja suočava, mora ostati apsolutni prioritet Vlade Srbije. Evropski pravac ne sme imati alternativu, pogotovo ne u jeku ekonomskih, političkih, pa i ratnih izazova sa kojima se svet suočava, a Srbija oseća posledice", naveo je Bulatović.
Zaharova: Basta treba da se izjasni protiv pritisaka SAD Srbiji, a ne sankcija Rusiji
 
Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova je na svom telegram kanalu iznela svoj stav o Bastinoj izjavi.
 
"Neki čudan stav: Amerika vrši pritisak na Srbiju, a srpski ministar poziva da deluje protiv Rusije. Možda je bolje da srpski ministar oštro progovori protiv pritiska na svoju zemlju?", napisala je ona.
 
Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova izrazila je i uverenje da se posle uvođenja sankcija pritisak Vašingtona na Beograd "neće završiti, već će se samo povećati".
  • Milutinac

    14.03.2023 10:36
    Kada mi ODMAH uvedemo sankcije Rujkama, nebi oni više pisali i pričali ovde nama nebuloze od Zaharove da Harčenka do ruskih i desničarskih organizacija. SANKCIJE najoštrije i najteže moguće Rusiji bez pardona ODMAH staviti. Konjec.
  • Po kućama

    14.03.2023 10:02
    Rusija vetom brani teritoriju Srbije u UN. Ultimatum za rasparčavanje Srbije i otcepljenje Kosova postavila je Amerika. Vučić i ovaj na slici hoće veleizdaju i sankcije Rusiji, ali jesu li sigurni da će svi ići na proteste, biće mnogo onih koji će ići po kućama
  • Voja

    14.03.2023 09:03
    Zar stvarno neko misli da bi on smeo nesto ovako izjaviti bez dozvole Vucica,to je jedan od probnih balona.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.