RFZO: Više od polovine kontrolisanih ustanova zloupotrebljavalo izdavanje leka protiv dijabetesa

Republički fond za zdravstveno osiguranje utvrdio je da je 46 zdravstvenih ustanova u Srbiji nepravilno izdavalo pacijentima lek za dijabetes "ozempic", koji se masovno zloupotrebljava za mršavljenje.

To znači da je više od polovine od ukupnog broja kontrolisanih ustanova kršilo propise - kontrolom je bilo obuhvaćeno 73 ustanova u Srbiji.

RFZO u današnjem obraćanju javnosti o ovoj temi nije iznosio detalje o lokacijama ovih ustanova, niti o tipu zdravstvenih ustanova u kojima su nepravilnosti uočene.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić najavljuje pokretanje "postupaka naknade štete" protiv ovih 46 ustanova, u kojima su nepravilnosti pronađene od 1. juna do 30. septembra prošle godine.
 
Utvrđeno je da "ozempic" pacijentima propisivan u većoj količini od one koje su potrebne za mesec dana, odnosno koliko se daje dijabetičarima na recept. Takođe, lek je propisivan mimo uslova koji su obavezni da bi terapiju pokrilo zdravstveno osiguranje, što znači da su uočene zloupotrebe i u pisanju recepata.
 
O zloupotrebama sa "ozempicom" u Srbiji 021.rs je pisao početkom decembra prošle godine. Kako smo pisali, pacijenti koji boluju od dijabetesa tipa 2 u apotekama ne mogu da pronađu "ozempic" jer je ovu inovativnu terapiju počeo da koristi veliki broj zdravih ljudi, koji su shvatili da je neželjena reakcija terapije za njih zapravo željena - a to je gubitak težine.
 
Ovaj lek se kupuje i na "crnom tržištu".
Republički fond za zdravstveno osiguranje za 021.rs u decembru nije pominjao nikakvu kontrolu sprovedenu tokom septembra, kao ni uočene nepravilnosti. Naveli su da su sve ustanove i apoteke, kao i dobavljače, upozorili da je protivzakonito da se "ozempic" prometuje za indikacije za koje nije propisan.
 
Zloupotreba terapije "ozempic" zapravo je holivudski trend koji se, putem društvenih mreža i uticaja poznatih ljudi, proširio do opšte populacije. Jedan od odgovornih za popularizaciju zloupotrebe ove terapije je vlasnik Tvitera, biznismen Ilon Mask. 
  • Branko Niš

    15.03.2023 08:29
    Ustanove
    Ma kakve ustanove,iza svakog recepta postoji osoba koja je mućkala,oni da odgovaraju a ne kolektivna odgovornost.
  • Lale

    14.03.2023 17:58
    Pa sta tek rade sa injekcija-hormonima za vantelesnu? Sve se iznosi iz drzavnr u privatnu, zato i rade u dve bolnice istovremeno
  • Alan Ford

    14.03.2023 16:18
    da da
    Ilon Mask je kriv za sve i sto je mojoj babi zagoreo rucak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.