Nestašica Ozempica u Srbiji: Dijabetičari čekali lek, a zloupotrebljava se zbog holivudskog trenda

Pacijenti koji boluju od dijabetesa tipa 2 u apotekama sve teže pronalaze lek "Ozempic", inovativnu terapiju koja kao neželjenu reakciju ima za mnoge zapravo željeni efekat - gubljenje težine.
Mnogi koji žele da smršaju posegli su poslednjih par meseci za ovim lekom, nabavljajući ga "na crno" i zloupotrebljavajući njegovo dejstvo, čime su izazvali nestašicu terapije na tržištu i problem za one kojima je ovaj lek zapravo potreban.

"U julu se, napokon, na pozitivnoj listi lekova našao lek 'Ozempic'. Lek se koristi u terapiji dijabetesa i pacijenti su ga dočekali sa oduševljenjem pošto daje odlične rezultate. Naravno to nije dugo potrajalo pošto ga je nemoguće nabaviti. U apotekama govore kako je problem sa dobavljačima i nema ga u nabavci. Pacijenata ima mnogo koji su uvedeni u terapiju i moraju ga uzimati redovno - a sada smo bez rešenja?", podelio je čitalac 021.rs problem sa našom redakcijom.

Nadležni organi su nakon dosta najava i promovisanja bolje terapije za dijabetičare ove godine konačno uveli ovaj inovativni lek na tržište. Za 021.rs u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da je od svih dostupnih lekova za lečenje dijabetesa, uočen kratkotrajni prekid u trajanju od nekoliko dana u snabdevanju jedne jačine (1 mg) leka za lečenje dijabetesa zaštićenog naziva "Ozempic". 
 
"Povećana potražnja za navedenim lekom rezultat je njegovog prometovanja u slobodnoj prodaji i za one indikacije koje nisu propisane od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i koje se ne odnose na lečenje dijabetesa tipa 2. Od kompanije 'NovoNordisk', koja je nosilac dozvole za lek 'Ozempic', dobijena je pisana garancija da će ovaj lek biti obezbeđen u potrebnim količinama za lečenje osiguranih lica koja ostvaruju pravo na izdavanje leka na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja", kažu u RFZO.
 
Dodaju da su odmah obavestili sve zdravstvene ustanove i apoteke, kao i dobavljače, o navedenim problemima, te da su naglasili da je protivzakonito da se "Ozempic" prometuje za indikacije za koje nije propisan.
 
"'Ozempic' je jedan od četiri inovativna leka za lečenje dijabetesa koji je Republički fond za zdravstveno osiguranje stavio na Listu lekova i koji se propisuju na lekarski recept, a za koji pacijenti ne plaćaju participaciju, za razliku od drugih zemalja gde oboleli od dijabetesa plaćaju deo troškova za ove lekove", navode u RFZO za 021.rs.
 
 
Nema ga u celom svetu
 
Zloupotreba terapije "Ozempic" zapravo je holivudski trend. Došao je kod nas najpre zbog društvenih mreža, ali nije neobično ni da savete o korišćenju ovog leka daju neregistrovani lekari u salonima i drugim estetskim objektima. 
 
Na ljude danas veliki uticaj imaju influenseri, a dve pojave koje su dovele do nestašice "Ozempica" na svetskom tržištu su Kim Kardašijan i Elon Mask.
 
Nakon što je izgubila mnogo kilograma za kratko vreme, korisnici društvene mreže TikTok započeli su glasinu da je ova rijaliti ličnost izgubila kilograme zahvaljujući upotrebi upravo "Ozempica" - iako sama Kardašijan to nikada nije rekla.
 
S druge strane, Elon Mask, novi vlasnik Tvitera, na ovoj mreži je javno komentarisao zloupotrebu lekova za gubljenje kilograma, navodeći i "Ozempic" kao efikasno sredstvo pomoću kog je i sam izgubio na težini. Nakon toga, pretrage o ovoj terapiji su se digle na neverovatne nivoe, dovodeći do distribucije leka na "crnom tržištu".
 
Endokrinolog: Svaka zloupotreba leka je potencijalno opasna
 
Osim što nestašica ove terapije dovodi u vrlo nezavidnu situaciju mnoge obolele od dijabetesa tipa 2, može da izazove probleme i kod onih koji ovaj lek zloupotrebljavaju. 
 
Kako za 021.rs navodi upravnica Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCV prof. dr Dragana Tomić Naglić, svaka zloupotreba zvaničnog leka, pa čak i pomoćnih lekovitih sredstava koja nije propisana od strane lekara je potencijalno opasna. 
 
"Kao i za svaki lek, i za GLP-1 receptor agoniste, u koje spada i 'Ozempic', postoje kontraindikacije, odnosno slučajevi kada se lek ne sme upotrebljavati, a postoje i neželjene reakcije za koje pacijent mora čuti od svog lekara i morao bi od stručnog lica dobiti i savete kako da neželjene efekte suzbije ili spreči. Za propisivanje ove terapije postoje medicinske indikacije i one nisu prisutne u svih dijabetesnih bolesnika. Specijalisti KCV, endokrinolozi i internisti, ih propisiju u zavisnosti od kriterijuma koje pacijent treba da ispuni za propisivanje ove terapije", kaže dr Tomić Naglić.
Dodaje da su specijalisti Kliničkog centra Vojvodine upoznati sa nestašicom leka, te da za sada nedostaje samo najveće doze.
 
Objašnjava da se "Ozempic" primenjuje injekciono, jednom nedeljno, a da deluje tako što na fiziološki način reguliše nivoe šećera u krvi, sprečavajući hipoglikemije kod pacijenata. 
 
"Takođe, u dugom vremenskom periodu upotrebe deluje i na zaštitu srca, bubrega i nervnog tkiva od hroničnih komplikacija, koje se javljaju kod dijabetičara", zaključuje za 021.rs prof. dr Dragana Tomić Naglić.
 
Do sada zabeležene neželjene reakcije od (zlo)upotrebe "Ozempica" su pad nivoa šećera u krvi, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, zatvor, mučnina, ali i problemi sa bubrezima.

  • Cica NS

    21.02.2023 14:43
    Sramota! Nekome je zaista neophodna terapija,a neko se igra!
  • Pravda

    25.01.2023 21:42
    Ozempic
    Kao dijabeticar sa insulinskom rezistencijom mogu da kaze da sam stalni korisnik Ozempica. Cista laz je da skida kilograme. Naime, moj suprug se Ugojio 5 kg, a ja sam smrsala 20 kg,sa istom terapijom, ali redukovanom ishranom. Ono na sta Ozempica zaista deluje je nivo secera u krvi. Nama je normalizovao se er. E sad, posto Ozempica vise nema po apotekama, mogu da gledam kako se moj zivot kao dijabeticara, polako gasi.Molim sve nadležne da strogo zabrane kupovinu za kes i da dopuste nama dijabeticarima da se lecimo. Jer, svi imamo pravo na zivot na ovoj kugli zemaljskoj.
  • Mama S

    09.12.2022 08:26
    Lepo govorim godinama. Meteor je blagoslov za planetu i univerzum.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti