Vojni sindikat Srbije traži da vojnici idu u penziju sa 53 godine života i 40 godina staža

Vojni sindikat Srbije uputio je danas inicijativu ministru odbrane za izmene Zakona o Vojsci Srbije.
Vojni sindikat Srbije traži da vojnici idu u penziju sa 53 godine života i 40 godina staža
Foto: Pixabay
Na osnovu toga bi se profesionalnim vojnicima omogućilo da odlaze u penziju pod istim uslovima kao podoficiri i oficiri do čina potpukovnika, sa navršenih 53 godine života i 40 godina staža, pošto imaju beneficiran radni staž.
"Veliki broj profesionalnih vojnika proveli su ceo radni vek, služeći svojoj državi i vojsci, ali potpuno obespravljeno, kao gradjani drugog reda i prekarni radnici, diskriminisani u odnosu na svoje kolege podoficire i oficire do čina potpukovnika", navodi se u saopštenju sindikata.
Dodaje se da profesionalni vojnici koji navrše 40 godina penzijskog staža i 53 godine života, iz te službe ne mogu otići u penziju po osnovu Zakona o VS, već prema propisima PIO, sa navršenih 55 godina života, dok njihove kolege podoficiri i oficiri do čina potpukovnika po Zakonu o VS, ispunjavaju uslov za penzionisanje sa navršenih 53 godine života i 40 godina penzijskog staža.
 
Ističe se da nigde niko i nikada nije dao objašenje zašto profesionalni vojnici nisu obuhvaćeni tom odredbom i zašto i kako je moguće da neko, ko je radeći kao vojnik mnogo teže fizičke poslove od podoficira i oficira i stekao četrdeset godina radnog staža i navršio 53 godine života i dalje do 55 godina života, treba da obavlja vojnu službu.
 
Usvajanjem ove izmene i dopune, kako je navedeno, pre svega bi se otklonila neopravdana razlika, odnosno diskriminacija profesionalnih vojnika u odnosu na podoficire i oficire do čina potpukovnika, kao i da bi se u značajnoj meri popravila motivacija kod profesionalnih vojnika da u službi u VS ostanu ceo radni vek.
 
Sindikat je naveo da danas u VS radi značajan broj profesionalnih vojnika koji su učestvovali u ratu i prosto je dužnost države da im omogući da iz dugogodišnje službe u VS zasluže i penziju.
  • Mile M

    15.03.2023 14:19
    Skupa glupost
    @GV
    - To su posle domovinskog rata uradili u Hrvatskoj. Epilog - sklonili su iz javnog života armiju ljudi izmedju 20 i 50 godina koji, umesto da nešto rade, banče po kafanama i kafićima. I to je jedan od razloga što im nedostaju razni radnici.
    - Plus što su se kao "branitelji" i "dragovoljci" posle rata prijavili i oni koji front nisu videli. Sve isto kao kod nas posle 1945. kada je "prvoboraca" bilo za nekoliko divizija...
    PS. Prati malo hrvatske kanale na JuTjubu. Oni odavno pišu o ovoj pojavi. Koja mnogo košta njihov "državni proračun" (čitaj:budžet)...
  • Gv

    15.03.2023 07:43
    Veteran
    Iste uslove za sve. Ratne veterane i u civilstvu treba a tretirati drugačije. Svako ko je bio u ratu nosi posledice i zato treba da bude penzionisan. To se radilo i posle drugog svetskog rata.



  • Ujka Vasa

    15.03.2023 04:34
    Zemlja dembeloija
    A gde to još u Svetu ima?
    Vojsko,pošto za drugo zanimanje nisi bio,budi to dok možeš,a posle biraj bilo koju drugu profesiju do kraja svog staža.,kao svi ostali građani.Jednostavno!
    Ne odgovara im,pa naravno oni bi u penziju i pre rada.To je uvek tako bilo,za vojsku su uvek bili oni koji ne bi guzici da izbije,a znaju svoja prava!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.