MUP o Vidojkoviću: Policajci otišli kod njega na procenu bezbednosti, ali nije bio tu

MUP je saopštio, povodom izjava o policijskim proverama u vezi sa, kako su naveli, "navodnom ugroženošću novinara Marka Vidojkovića", da su policijski službenici postupali profesionalno i po zakonu.
Dodali su da apeluju na sve da se policija ne zloupotrebljava u dnevnopolitičke potrebe.
Kako se navodi u saopštenju MUP, na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima o navodnoj ugroženosti novinara Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina, a, kako kažu, prepoznajući značaj lica koja obavljaju poslove u oblasti informisanja, MUP je, na sopstvenu inicijativu, naložilo procenu bezbednosti navedenih novinara.
Dodaju da su policijski službenici, u sklopu redovne procedure prilikom postupka procene bezbednosti, želeli da obave razgovor sa Markom Vidojkovićem, ali se on nije nalazio na prijavljenoj adresi. Ističu da je MUP želeo da od Marka Vidojkovića prikupi saznanja o njegovoj ugroženosti, što nije bilo moguće da uradi.
 
Nakon što se Vidojković obratio policijskom službeniku, koji je član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, njemu su predočeni razlozi dolaska na adresu njegovog prebivališta, a potom je policija sa njim obavila razgovor telefonskim putem, u cilju procene njegove bezbednosti.
 
"Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da svaku pretnju novinarima shvata maksimalno ozbiljno i da su pripadnici MUP-a nakon svake pretnje upućene novinarima Vidojkoviću i Kulačinu, na sopstvenu incijativu i bez obzira na to da li su prijavljene, proveravali sve navode, a do sada nijednom nije bilo saznanja o postojanju njihove ugroženosti. Napominjemo da Ministarstvo unutrašnjih poslova svaku pretnju novinarima shvata ozbiljno i bez zadrške i odmah po saznanjima reaguje i primenjuje sve mere i radnje iz svoje nadležnosti da zaštiti bezbednost novinara. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nastaviće da obavljaju svoj posao profesionalno i po zakonu, u cilju zaštite svih građana Srbije", napominje MUP.
Pisac, novinar i jedan od autora podkasta "Dobar loš zao" Marko Vidojković, koji je morao da bude relociran zbog pretnji i ugrožene bezbednosti, a Međunarodni PEN centar je pomogao u njegovoj evakuaciji i preseljenju, izjavio je da su u nedelju popodne policajci dolazili kod njegove majke i da su ga tražili, a da pritom nisu saopštili zbog čega su došli.
 
On je MUP optužio da maltretira njegovu majku i naglasio da su samo tri osobe znale za njegov poslednji dolazak u Srbiju.
  • Mirko

    16.03.2023 07:59
    Bananaland
    Kakva nam je sunovart drustva i drzave nastao vidimo i iz ovog primera gde se bezbednosne sluzbe bave hodajucim simptomom nase propasti dok im po skolama narko dileri deci prodaju drogu,a kockarnice im nicu pred nosom.
  • B&B

    16.03.2023 06:18
    Šali se
    Vidojkovicu, pa samo 3 osobe su znale za poslednji dolazak ako si ilegalno ušao u Srbiju
  • Лиманац

    16.03.2023 01:26
    Театрално скривање због наводне угрожености заправо је најобичнија прича за не толико широке народне масе које прате рад дотичног. У ту групу, срећом, не спадам, те ме његове смицалице и глума не погађају.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija