Osnovci će od septembra u školama učiti o zaštiti potrošača

Pomoćnica ministra unutrašnje i spoljne trgovine Višnja Rakić poručila je da se od septembra tekuće godine kreće sa obrazovanjem učenika osnovnih škola o zaštiti potrošača.
Osnovci će od septembra u školama učiti o zaštiti potrošača
Foto: 021.rs
Od septembra tekuće godine učenici će imati čas da se bave temom zaštita potrošača, rekla je Rakić i naglasila da se od dece neće tražiti da uče zakone, već samo osnovna potrošačka prava.
Ona je istakla da će se prvo početi sa obrazovanjem nastavnika, a tek onda, kako kaže, oni će na osnovu nastavnog plana i programa obrazovati decu uzrasta osnovnog obrazovanja.
Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine uz pomoć Ministarstva prosvete organizovalo je edukativno-kreativno takmičenje za učenike osnovnih škola pod sloganom "Iako smo mladi, želimo da znamo", u OŠ "Mihailo Petrović Alas", u okviru kog su učenici iz osam beogradskih škola imali priliku da savladaju osnove zaštite potrošača kroz učešće u kvizu i samostalnim inicijativama pravljenjem i uređenjem štandova.
 
"Još od 1983. godine 15. mart se obeležava kao Svetski dan potrošača. Ove godine smo osmislili da deca osnovnog obrazovanja pokažu šta znaju o zaštiti potrošača. Osam škola iz Beograda će se takmičilo se u znanju, i to je uvod u priču o memorandumu između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i Ministarstva prosvete", rekla je Rakić.
 
Profesorka OŠ "Mihailo Petrović Alas" Miomirka Sajčić istakla je da je u našem sistemu prosvete "dobro to što se preduzetništvo provlači kroz predmete".
 
"To znači da znanje koje su stekli učenici mogu da povežu sa svakom sferom života. Nama iz OŠ 'Mihailo Petrović Alas' je pripala čast da budemo domaćini. Naša škola je među prvim u Srbiji krenula sa obrazovanjem iz oblasti preduzetništva. Starije kategorije učenika će se predstaviti sa svojim znanjem, a takođe će imati priliku da sami osmišljavaju izgled štandova koji će simulirati knjižaru, prodavnicu igračaka ili sportske opreme", rekla je Sajčić.
 
Ona je istakla da će praksa pomoći učenicima da steknu nova iskustva, i podignu svest o važnosti znanja.
  • Tix

    16.03.2023 08:42
    Cemu ovo?
    Osnovci i zastita potrosaca, gde je veza.
  • Nervozni glasač

    16.03.2023 08:16
    Грађанин не потрошач
    Јасно је свима па и деци да се правила не поштују. Знају они да колико имаш новца толико имаш и права и слободе. Виде деца још у породици да се једно прича а друго ради. Док на свакој установи Републике не буде великим словима писало: Правило изнад свих правила је да се правила поштују и правила важе за све или низакога и настају договором грађана, неће бити озбиљног помака у друштвеној заједници. Деца се могу учити и васпитавати само личним примером. И пре свега треба их васпитати да буду грађани, они који поштују правила и бране своја и туђа права, увек и свуда, па тек онда им објаснити да ће за неке лоше људе увек бити само потрошачи, гласачи.
  • Kontić Austrija

    16.03.2023 07:54
    80% tih "đaka"
    kad završi školovanje otići će iz Srbije i neće ih interesovati ni Srbija niti da troše novac u Srbiji niti da nešto kupuju u Srbiji jer je sve prevara.

    I da ih tužiš taj koji ih je tužio izvuče najdeblji kraj na kraju suđenja i da plati sve sudske troškove.

    Ne možeš ti u mafijaškoj nepotističkoj ultra korumpiranoj državi od kafe kuvarice u opštini do najviših državnih organa koji gaze Ustav države svakog dana držati do poštenja i terati pravdu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.