CRTA: Politički pritisci na birače u Srbiji gotovo svakodnevni

Politički pritisci na birače ne dešavaju se samo uoči izbora, već gotovo svakodnevno, jedan je od ključnih nalaza istraživanja Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).
CRTA: Politički pritisci na birače u Srbiji gotovo svakodnevni
Foto: 021.rs
Istraživački tim Crte je tokom 2022. godine, u periodu pre i posle izbora, prikupio svedočenja više od 70 građana koji su bili žrtve ili svedoci političkih pritisaka.
Iako su politički pritisci, kako je istraživanje pokazalo, deo svakodnevice za mnoge građane Srbije, o tom problemu se nedovoljno govori. Žrtve pritisaka najčešće ćute u strahu od posledica, a deo javnosti na partijske zloupotrebe, ucene i "usluge" gleda kao na pojavu koja se podrazumeva u "političkoj borbi".
U nameri da kroz direktan kontakt s građanima nastavi rad na suzbijanju kulture normalizovanja pritisaka, Crta je počela seriju javnih razgovora u gradovima širom Srbije pod nazivom "Čaj protiv političkih pritisaka".
 
Na tribini u Kragujevcu o političkim pritiscima sa građanima su razgovarali Marija Stefanović, koja je vodila istraživački tim Crte, šef pravnog tima Crte Pavle Dimitrijević i programski direktor Crte Raša Nedeljkov.
 
Posetioci tribine mogli su da čuju da su pritisci posebno rasprostranjeni u javnom sektoru, odnosno u javnim preduzećima i ustanovama i organima lokalnih samouprava, ali ni preduzetnici i zaposleni u privatnom sektoru nisu imuni na njih, a marginalizovane i ranjive grupe su u posebno nezavidnom položaju.
 
Osim aktivnosti vezanih za obezbeđivanje sigurnih glasova, podršku u promociji stranke i političkih aktera ili dokazivanje lojalnosti stranci, mehanizmi pritisaka obuhvataju i kontrolu nad privatnim životom pojedinca. Pritisci se najčešće sprovode po centralizovanom sistemu, i to hijerarhijski, jer se pozicije moći koriste za ispunjavanje partijskih potreba i ciljeva.
Zadaci obično dolaze direktno od najvišeg rukovodstva stranke i prenose se dalje do rukovodilaca u javnom sektoru, vlasnika privatnih firmi i pojedinaca koji zauzimaju više pozicije ili obavljaju neke od javnih ili stranačkih funkcija, a potom na niže instance - zaposlene u javnom sektoru, radnike, stranačke aktiviste, nezaposlene, socijalno ugrožene i ostale kategorije.
 
"Crta poziva nadležne državne organe i sve političke partije da onemoguće i obustave nelegalne i nelegitimne načine obezbeđivanja političke podrške. Dok se građani ne oslobode mreže pritisaka, neće biti uslova za slobodne i poštene izbore, kao ni za ukupan razvoj društva, jer će poslušnost strankama sve više potiskivati stručnost, etičnost i poštovanje zakona", rekao je Nedeljkov.

Teme

crta
  • Glasač

    18.03.2023 15:36
    Glasač
    Odeš na glasačko mesto i glasaš za koga hoćeš a oni neka misle šta hoće.
  • Koja

    18.03.2023 12:49
    Koja
    Pa to je normalno već decenijama! Šta bi vi da radite na državne jasle sa sigurnom platom,odmorima,osiguranjima,Itd i još da neglasaju…pazi molim te! Ima da glasaju i da traže jel treba još! Ako im se nesvidja neka idu u privatni sektor pa da vide…
  • Koja

    18.03.2023 12:48
    Koja
    Pa to je normalno već decenijama! Šta bi vi da radite na državne jasle sa sigurnom platom,odmorima,osiguranjima,Itd i još da neglasaju…pazi molim te! Ima da glasaju i da traže jel treba još! Ako im se nesvidja neka idu u privatni sektor pa da vide…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija