Plakati protiv profesora FPN-a: Političke poternice koje podsećaju na mračna vremena

Plakati protiv profesora pojavili su se kad je najavljena zajednička tribina Fakulteta političkih nauka i Filozofskog fakulteta iz Prištine, a koja je otkazana nakon što su stigle preteće poruke.

Predstavnici akademske zajednice kažu da je reč o opasnom ugrožavanju bezbednosti predavača i da bi nadležni morali da reaguju, piše N1.

Bez obzira ko je plakate sa natpisom "Izdajnik" lepio na ulici, odgovornost je na strani režima koji je podelio društvo do ekstremnih razmera, kaže za N1 Zoran Stojiljković.

"Ovo su više političke poternice. Ovo je vrsta pozivanja na sukob i ugrožavanje bezbednosti ljudi. Znate, politički plakat je nešto drugo. Ovde, moje mlade kolege, talentovane ljude stavljate na stub srama, izjednačavate ih sa nečim što nema nikakvu proveru. Isto to radite opoziciji sa druge strane. Vežbate tu vrstu priče i to postaje politička patologija i najava političkog konflikta", ističe Stojiljković.

Takvi plakati su se koristili u mračna vremena u nacističkoj Nemačkoj ili Sovjetskom Savezu, kaže profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Neven Obradović.
 
"Mi imamo jednu političku kakofoniju. Glavni problem je što su to opasna targetiranja, njima se deluje na neke najniže emotivno-afektivne poruke kod građana", smatra Obradović.
 
Targetranje FPN-a je, prema rečima profesora Dušana Pavlovića, povezano sa političkim procesom koji se odvija u Briselu. Pavlović ima poruku za sve koji su gnevni.
 
"Državu – vladu i predsednika očekuju neke dosta teške odluke koje se tiču teritorijalnog integriteta. Ako tražite odgovorne za takve odluke treba da idete ispred Skupštine, Vlade i Predsedništva Srbije, jer tu sede ljudi koji donose takve odluke", kaže Pavlović za N1. 
 
Fakultet političkih nauka podneo je policiji prijavu i traži odgovornost za autore plakata.
  • Изногуд

    18.03.2023 23:07
    @Slavko
    И наравно да си ти неписмен, а између СНС, ДС, СпС, и како се већ зову, нема никакве разлике.
    Чуди ме да такви стручњаци то не виде.
  • Slavko

    18.03.2023 22:04
    Sns sekta.Danas sam na nadvoznjaku preko auto puta tri auta kako čuvaju baner protiv opozicije ,naravno da su momci nabildovani istetovirani.
  • Gajo

    18.03.2023 21:58
    Kao ne zna se...
    ...ko je autor plakata... Jedan navijački džiber koji usred bombardovanja svoje zemlje dobija stan na poklon.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija