Analitičari: Bez potpisa nema primene sporazuma, to se ne može izbeći

Ukoliko Kosovo i Srbija ne potpišu aneks implementacije evropskog predloga za normalizaciju odnosa, neće moći da naprave nijedan korak u tom pravcu.

Ovo ocenjuju za RSE politički analitičari Agon Maljići i Aleksandar Popov, prenosi RSE.

Ukoliko ne bude potpisa, smatraju ovi analitičari, neće biti ni implementacije.

Ipak, ne očekuju da će premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisati sporazum u Ohridu.
 
Maljići i Popov, s druge strane, podvlače da se potpisivanje implementacionog plana ne može izbeći jer bi se strana koja pokušava da opstruiše suočila sa posledicama.
 
"Mislim da posrednici imaju neku vrstu šeme nagrada i kazni za strane koje u ovom procesu smatraju konstruktivnim ili ne", kaže Maljići.
 
Direktor Centra za regionalizam u Novom Sadu Aleksandar Popov, veruje da zapadne zemlje nastoje što pre da reše odnose Kosova i Srbija zbog rata u Ukrajini.
 
On napominje da su EU i SAD ipak shvatile da je za tako nešto potrebno malo više vremena kako bi dvojica lidera pripremila javnost. U tom kontekstu dodaje da bi do potpisivanja plana implementacije predloga EU moglo da dođe sredinom godine.
 
"Ni EU ni SAD ne smeju dozvoliti da se, posle toliko uloženog napora, uruši njihov moralni i politički kredibilitet time što bi se cela priča završila bez konkretnog rezultata. Oni imaju poluge kojima mogu naterati obe strane i mislim da će ih iskoristiti kada dođe vreme, ukoliko bude otora, da ih nateraju da budu kooperativni", kaže Popov.
 
Dragiša Mijačić smatra da je nerealno da večeras oba pregovarača saopšte da je dogovor postignut.
 
"Ne treba da iznenađuje što današnji susret traje toliko dugo, iako su ga novinari nazvali Ohridski maraton. Evropska zajednica očekuje od dve strane da se dogovore. Možda to neće biti slučaj, ali očekujem da do 22. februara dođe do nekakvog dogovora. Ako danas ostane neka formulacija problematična, do 22. februara ostaje još pet šest dana i nadam se da će doći do finalizacije tih odredbi. Diplomatski pritisak je veliki i na jednu i na drugu stranu da dođe do usvajanja… Mislim da je večeras nerealno da obe strane izađu i da kažu da ima dogovora", kaže Mijačić gostujući na N1 i dodaje da ukoliko dođe do nekog stepena sporazuma – to će javnosti saopštiti visoki predstavnik EU Žozep Borel.
 
Mijačić navodi da se iz izjava premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandar Vučića to može potvrditi.
 
"Kurti očekuje da dođe do formalnog potpisivanja danas, što se neće desiti večeras. Vučić je možda spreman na neke verbalne pristanke. Kurti je više puta naglašavao da je on čovek velikih sporazuma. Ako nije ovaj sporazum u obliku da može da bude potpisan, ne verujem da će on izaći. Možda se i promeni i svi četvoro izađu i kažu da imamo dogovor, ali mi to nije realno", naveo je Mijačić.
 
Tanja Lazarević, urednica portala Kossev, kaže za N1 da građani na Kosovu prate ono što se dešava, ali da nisu zainteresovani za detalje pregovora. Međutim, ocenjuju da ovi pregovori udaljavaju Srbiju od Kosova.
 
"Ono što je njih interesovalo videlo se i u tekstu sporazuma koji je objavljen 27. februara. Građani su uprkos svim ‘zagušenjima’ sa informacijama i propagandi razumeli da se sporazum vodi o tome da li će prihvatiti Zajednicu opština sa srpskom većinom, koja će biti zamena za novo povlačenje Srbije. Odnosno, kakav god sporazum da dođe, tiče se visoke politike, u smislu da se Srbija dalje povlači sa Kosova, i da se zaokružuje ne samo integracija severnog dela Kosova u ostatak prištinskog sistema, već se i zaokružuje kosovska nezavisnost iz Prištine", navela je Lazarević.
 
Ona je istakla da u protekle 23 godine na Kosovu nije postojala "izgradnja mira", već da smo imali "industriju mira", kao i da tome "prisustvujemo i danas".
Glavni urednik prištinske televizije ATV Ljeart Hodža kaže da je današnji sastanak pokazao da to što je usaglašeno 27. februara bilo nekompletno.
 
"Aneks sprovođenja gde se preciziraju rokovi i načini sprovođenja nije uopšte laka stvar i to će biti veliki problem. Drugi problem je forma, ako bude dogovora, da li treba neki papir da se potpiše ili to treba da bude samo verbalna izjava? Da li treba da se taj dokument objavi? Ako se to desi, onda svi imaju dilemu koliko mogu obe strane da se smatraju odgovornima i da li će se držati za reč? Tako da se uglavnom priča o tehničlkim detaljima, a to se da naslutiti i po sastavu delegacija", kaže Ljeart.
 
Procenjuje da u današnjem prvom delu sastanka nije došlo do dogovora, kao i da se produžetak ovih razgovora desio nakon ogromnog pritiska visokog predstavnika EU.
  • Ssy

    19.03.2023 06:47
    Vrzino kolo
    Mnogi analitičari, diplomate i pravnici su tvrdili da usmeno prihvatanje ima istu vrednost kao i potpis. Sad, iznenada, samo potpis je važan. Šta je istina? Čemu ove kontradiktorne izjave? Ima li kraja lagarijama?
  • Hardi

    19.03.2023 02:19
    Jadni svi ti ljudi koji žive tamo
  • zztop

    18.03.2023 23:17
    Nek aleksandar makedonski što pre nađe dvojnika , neće biti dobro , sumnjam da postoji itko sličan njemu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.