Mrdalj o "narodnom pokretu": Vučić je sebi kupio možda još 10 godina vlasti

Narodni pokret za državu finalna je faza izgradnje kulta ličnosti, koja vodi daljem uništavanju društva i države, smatra politikolog Dušan Lj. Milenković.
Mrdalj o "narodnom pokretu": Vučić je sebi kupio možda još 10 godina vlasti
Foto: FoNet

Njegov kolega Mladen Mrdalj kaže za FoNet da Aleksandar Vučić ulazi u opoziciju svojoj partiji ne bi li održao sopstveni rejting, što može da se nazove političkim autokanibalizmom.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenio da Vučić unovčava legitimitet i uverljivost koju je stekao, između ostalog, kritikujući SNS, i da je time kupio možda još pet ili 10 godina vlasti.

"Reč je o tome da zmija menja košuljicu", ocenio je Mrdalj u razgovoru s Tamarom Skrozzom, napominjući da je Pokret medijska varka koja bi trebalo da "prefarba" SNS u nešto mnogo prihvatljivije.
 
S druge strane, Milenković misli da bi Vučić, ukoliko bi želeo da očisti SNS, to mogao da uradi jednim potezom i bez Pokreta.
 
"On sebe izdiže iznad politike time što je stvorio jedinu instituciju u Srbiji, a to je institucija Aleksandra Vučića", tvrdi on i objašnjava da Vučić tako sebe predstavlja kao jedinog reprezenta države i naroda sa njim na čelu.
 
U izjavi FoNetu, Milenković je podsetio da postoje primeri da diktature i autokratije imaju i neke pozitivne ishode, ali da su one dugoročno negativne po građane, strukturu države i region.
 
Kako je upozorio, najopasnija poruka koja se šalje formiranjem Pokreta jeste načelo da "mi nismo ni Istok, ni Zapad, ni levo, ni desno, mi nismo ničija ekspozitura, mi smo jedini koji predstavljaju Srbiju".
 
Po Milenkoviću, Pokret se time predstavlja kao jedina srpska opcija i izjednačava sa državom i narodom.
 
Prema njegovom tumačenju, "to znači da oni koji nisu sa njima, suštinski nisu ni narod, a nisu ni država".
 
Istovremeno, Mrdalj predviđa da će Vučić sa Zapada dobiti "blagi amin", ne samo za Pokret, već za politiku koja ne dozvoljava punu demokratiju, kako bi zemlju držao ili okretao što dalje od Rusije.
 
On napominje da se Vučiću i inače mnogo oprašta zbog transatlantskih odnosa i kontrole energetskih i transportnih koridora, na kojima se nalazi i Srbija.
 
Sve to, po njemu, pogoduje putu ka totalitarnoj vlasti i kultu ličnosti.
 
"U običnoj diktaturi čovek nije sumnjiv sve dok ćuti, sve dok je pasivan, dok je u totalitarnoj sumnjiv sve dok aktivno ne pokazuje lojalnost predsedniku", obrazložio je Mrdalj i upozorava da idemo ka diktaturi gde se lojalnost dokazuje aktivnim učešćem. 
  • kole

    20.03.2023 09:47
    hehe
    Vučko izgleda dobar samo 65% građana ali stručnjaci znaju hahahahha! Vučko samo Ti , živela Srbija !
  • K

    20.03.2023 08:31
    K
    Neverujem! AV je svima odavno dosadio i niti je imao niti ima sta u politici pokazati! Zaoad ga je doveo zbog Kosova Rudne eksplotacija i ko zna ce ga jos? Jednostavno ako zelimo kao narod da prezivimo i ocuvamo ovo sto je ostalo moamo oterati Vucica jer tu mu Zapad nemoze pomoci!
  • Ss

    20.03.2023 06:54
    Ss
    Ovakvim tempom mi za 10 godina nestajemo! Ovo je zaista zadnji sekund da ustanemo i spasimo zemlju i sebe od Vucica koji planski sve unistava!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija