Dačić: Srbija u Ohridu uspela da zaštiti svoje nacionalne interese, Vučić nije potpisao sporazum

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je na sastanku u Ohridu Srbija uspela da zaštiti svoje nacionalne interese mudrom politikom predsednika Aleksandra Vučića.
Dačić je dodao da Srbija mora da vodi dijalog i normalizuje odnose sa Prištinom, držeći se svojih crvenih linija.
Dačić je na TV Pink naveo da je u subotu tokom sastanka u Ohridu urađeno sve u skladu sa državnom politikom Srbije i obezbeđivanjem njenog daljeg evropskog puta.
"Postojala je opasnost da Srbija bude ta koja bi se optuživala za krah dijaloga, podsetiću da je Aljbin Kurti instistirao na međusobnom priznanju, najavljivao da nikad neće prihvatiti Zajednicu srpskih opština, navodio milion nekih uslova da bi se ona formirala", rekao je Dačić.
 
Dodao je da u Ohridu nije preuzeta nijedna pravna obaveza koja je protivna interesima države.
 
On je rekao da Vučić nikada nije koristio izraz "prihvatanje sporazuma" već da je uspostavljena saglasnost da se radi na implementaciji principa iz tog sporazuma, uz pridržavanje crvenih linija koje podrazumevaju da nema priznanja nezavisnosti Kosova i njegovog prijema u UN.
 
"Predsednik nije potpisao sporazum. Imali smo prilike od 2012. godine da uradimo nešto što je na štetu Srbije da smo to želeli. Treba iskoristiti ovaj trenutak i ovu poziciju koja je za nas takva da ništa nismo uradili na našu štetu, već smo dobili formiranje ZSO, po prvi put ona postaje pravna tekovina EU, iako je po našem mišljneju to trebalo da postane 2013. godine", rekao je Dačić.
 
Dačić je dodao da je Vučić svim posrednicima u pregovorima više puta ponovio šta su crvene linije Srbije i da je velika stvar što će Zajednica srpskih opština biti formirana.
 
"Zajednica srpskih opština je najveće dostignuće koje smo ostvarili posle 1999. godine, to je prva srpska institucija na KiM, a da nije država Srbija, zato je od vitalnog značaja da se formira", rekao je Dačić.
  • Cicka

    20.03.2023 16:12
    Ne treba vise pregovarati niti se sporazumevati , moze ali sa onima koji nisu priznali laznu drzavu Kosovo , jer je osvojena nelegalno i neleglano priznata , ako bi sada pregovarali i sporazumevali se sa istima uveli bi nas u jos vecu nelegalnost i nesporazume skoro do priznanja otetog a to nam n i k a k o ne treba, to bi isto bilo kao na primer neki problematican covek otme deo imanja nekom drugom coveku i taj problematican ima svoje ljude iste kao on na istom zadatku koji kazu to je sada njihovo , posle nekoliko godina , ovaj posteni se bunio, zalio, bunio , tu na tom placu ima svoje guske koje samo tu hoce da budu , malo predju na imanje postenog coveka ali se uvek vracaju na oteto a ovi problematicni sa svojim ljudima hteli su sve da pobiju ali nisu uspeli i sada taj posteni se borio i borio i na kraju mu ovi problematicni kazu ajde da sedenemo i da se sporazumemo , sta da se sporazumemo , sa kim da se sporazumemo , sa otimacima , zato pregovarati i sporazumevati se sa samo onima koji nisu priznali laznu drzavu Kosovo . Ako ce gospodin Sole da napravi ZSO neka napravi ali vise nema sporazumevanja , preveslace nas zedne preko vode .
  • Memorija

    20.03.2023 15:50
    Dacicu ne zamanjuj narod
    Pa vidiš šta kaže gosn Eskobar a i bivše sudije da je dogovor tamo važeći i bez potpisa. Sad kažu on može i usmeno i pravno je obavezujuć.

    Tako da ne mora da potpiše izdaju, izdao je usmeno.

    Šta sve nece izmisliti sunce im poljubim!!!
  • najpostenije bi bilo

    20.03.2023 11:36
    da svi pokažu papire
    Ha,a mi treba da nagadjamo ko potpisuje ili ne potpisuje. Da tumačimo i zagledamo. Da čitamo vesti i gledamo tv po ceo dan,pa u rečenici da pronadjemo značenje.
    Nacionalni interes je…
    Ustav je…
    Ni jedna stranka nema u svom osnovanju ništa od ovoga,čemu stremi,napismeno,pa da se toga i pridržava.
    To je jedini ključ svega.
    Ovako…rekla-kazala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.