SAD Izveštaj o ljudskim pravima u Srbiji: Korupcija u Vladi, problemi sa nezavisnošću pravosuđa...

U Srbiji su zabeležena značajna kršenja ljudskih prava na koje upućuju navodi o ozbiljnoj korupciji u vladi i problemi sa nezavisnošću pravosuđa, navedeno je u izveštaju o stanju ljudskih prava.
SAD Izveštaj o ljudskim pravima u Srbiji: Korupcija u Vladi, problemi sa nezavisnošću pravosuđa...
Foto: Beta/AP

U izveštaju o stanju ljudskih prava za prošlu godinu koji je državni sekretar SAD Entoni Blinken predstavio na brifingu u Stejt departmentu, konstatovano je da su u Srbiji zabeležena ozbiljna ograničenja slobode izražavanja i štampe, između ostalog, zbog nasilja nad novinarima, pretnji nasiljem i hapšenja i krivičnih gonjenja novinara.

Međunarodni posmatrači su konstatovali da je Srbija efikasno organizovala izbore, ali da "dominacija vladajuće stranke, nedostatak pristupa medijima i medijske raznolikosti ograničavaju izbor birača".

"Ljudska prava krši nedostatak istrage i odgovornosti za rodno zasnovano nasilje, među kojima su nasilje u porodici ili među partnerima, seksualno nasilje i rani brakovi među romskom decom", navodi izveštaj.
 
Zabeleženi su slučajevi trgovine ljudima i nasilje usmereno na lezbejke, gej, biseksualne, transrodne i kvir osobe. 
 
Izveštaj navodi da su u državi zabeležena mučenja ili ponižavajuće postupanje u policijskim ustanovama i teški zatvorski uslovi.
 
"Iako je vlada preduzela korake da identifikuje, istraži, krivično goni i kazni zvaničnike koji povredili ljudskih prava, mnogi posmatrači smatraju da su brojni slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja, napada na civilno društvo i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni", navodi izveštaj.
  • Nsns

    21.03.2023 14:40
    Ns
    Sve lopov do lopova.
  • Papak

    21.03.2023 13:55
    @hmm
    Mislim da ste u pravu a da tačan broj beli USA zločinci sakrivaju i da iznosi između 13 i 17 milijardi istrebljenih Indijanaca.
  • Ma

    21.03.2023 07:59
    Ma
    Ma opsti haos i kriminal vlada u Smrdiji! Menjajte AV cim vam preda Kosovo!!! Ovako je bilo u vreme Milosevica samo je sada jos gore!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija