BIRN: Tužiteljka za suzbijanje korupcije radila na predmetima povezanim sa nevenčanim suprugom

Zamenica za suzbijanje korupcije višeg javnog tužioca u Beogradu, Brankica Marić našla se najmanje dva puta u sukobu interesa jer nije tražila izuzeće od postupanja po predmetima koje je vodila.
BIRN: Tužiteljka za suzbijanje korupcije radila na predmetima povezanim sa nevenčanim suprugom
Foto: Pixabay
U tim predmetima je jedna od strana u postupku bio njen nevenčani suprug, građevinski investitor, prenela je danas Balkanska istraživačka mreža (BIRN).
Po navodima BIRN, šest zamenika tužilaca, koji nisu želeli da budu imenovani jer im je Brankica Marić i dalje jedna od nadređenih, ocenilo je da je ona prekršila i zakon i tužilačku etiku time što nije tražila izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa. 
"Oni navode da ovakvo postupanje s krivičnim prijavama, koje su povezane sa partnerom nadležne tužiteljke, može izazvati razumnu sumnju u njenu nepristrasnost, bez obzira na to da li su donete ispravne odluke u vezi sa predmetima", stoji u istraživanju.
 
Dodaje sa da prva zamenica za suzbijanje korupcije višeg javnog tužioca u Beogradu nije odgovorila na pitanje BIRN-a zašto nije tražila izuzeće iz predmeta u kojima se odlučivalo o njenom nevenčanom suprugu već ih je uputila na službu tužilaštva za saradnju sa medijima, navodeći da nema ovlašćenje da daje odgovore u vezi sa svojim radom u Višem javnom tužilaštvu.
 
"Do objavljivanja ovog teksta iz Višeg javnog tužilaštva nisu odgovorili na našu molbu da dozvole tužiteljki Marić da odgovori na pitanja koja smo joj postavili", naveli su iz Balkanske istraživačke mreže.
 
Podsetili su da u članu 104 zakona o javnom tužilaštvu stoji da javni tužilac, odnosno zamenik javnog tužioca, čini disciplinski prekršaj ako "propusti da traži izuzeće u predmetima gde za to postoje zakonski razlozi", kao i ako "krši načelo nepristrasnosti i ugrožava poverenje građana u javno tužilaštvo".
U istraživanju koje je sproveo BIRN se navodi i da je Marić ispitivala šest osoba osumnjičenih za malverzacije u Elektroprivredi Srbije (EPS) iako je istragu u tom slučaju godinu i po dana vodila zamenica javnog tužioca Bojana Savović koja je odmah po hapšenju osumnjičenih u tom predmetu, premeštena iz Odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal.
 
Posle odluke o premeštaju zamenice javnog tužioca Savović i njene koleginice Jasmine Paunović, održano je više protesta sa kojih je zatraženo da budu vraćene u Odeljenje za suzbijanje korupcije, ali i da viši javni tužilac Nenad Stefanović bude smenjen sa funkcije.
  • @Milentije

    22.03.2023 23:52
    Ovime ste se upravo kandidovali za najveću laž izrečenu u ovom veku.
  • Milentije

    22.03.2023 22:37
    Realne objave
    Pohvale za Vas sa 021.Vi ste retki koji objavljuju sve komentare.Za razliku od drugih,nova, n1,danas.Kolege objavljuju samo birane komentare.Sve pohvale jos jednom...
  • Čìčà sa Romanije

    22.03.2023 16:20
    Lažne prijave
    Da li je neko pomislio da li su možda zainteresovane stranke podnosile lažne prijave protiv " vanbračnog supruga".Ako je policija sve proverila a verovatno jeste sta je moglo tuzilastvo osim da odbaci prijavu.Možda investitor i nije odavno vanbračni suprug.Ko zna,mozda covek investira u neku drugu.Ima dosta izblajhanih raspustenica u tuzilastvu.U bivšem rukovodstvu viseg tužilaštva bile su 3...To se bar zna...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.