Nakon rušenja spomenika kod Lučana: Predloženo formiranje komisije za antifašističko nasleđe

Rušenje spomenika palim borcima u selu Negrišori pokazuje koliko je zanemarena ostavština antifašističke i narodnooslobodilačke borbe iz II svetskog rata, saopštio je pokret Zeleno-levi front.
Nakon rušenja spomenika kod Lučana: Predloženo formiranje komisije za antifašističko nasleđe
Foto: FoNet (Nebojša Jovanović)

Oni su predložili formiranje komisije za utvrđivanje odnosa Republike Srbije prema antifašističkom nasleđu.

Izostanak reakcije države na incident u selu Negrišori, gde su kineski graditelji auto-puta, srušili spomenik palim borcima tog kraja u Drugom svetskom ratu, "predstavlja deo jedne šire težnje da se nastavi sa umanjivanjem antifašističkog nasleđa u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Ta težnja se pokazala i sa idejom novosadske vlasti o podizanju Spomenika nevinim žrtvama 1944/1945, kao i zapostavljanjem Memorijalnog kompleksa Boško Buha u Jabuci kod Prijepolja.
 
Đorđe Pavićević iz pokreta Ne davimo Beograd istakao je da je "spomenik uništen jer se naprosto našao na trasi budućeg autoputa, pored toga što je Zavod za zaštitu spomenika zahtevao izmeštanje ovog kompleksa".
 
"Ni vlasti, ni izvođači radova, nisu se potrudili da to učine i šteta koja je ovim učinjena je, čini se, nepopravljiva. Put u budućnost koji obećava vladajuća stranka i njen predsednik izgleda da podrazumeva rušenje svega što je ideološki neprihvatljivo, makar to bio i spomenik ljudima koji su dali život boreći se za oslobođenje i protiv fašizma", rekao je Pavićević.
Izražavajući solidarnost sa meštanima i porodicama, pokret je zatražio da se "što pre stane sa pogubnim postupanjem spram kulturne baštine, koja svedoči o velikoj antifašističkoj tradiciji naše zemlje".
  • Vlada

    22.03.2023 09:54
    Najbolji
    E pa dragi moji srbijanci i oni ostali, lagano možete da krenete da skupljate sve knjige sa istorijskim cinjenicama, bie potrebno za sledeću grejnu sezonu, a ionako će stručnjaci izstranke da vam objasne koji ste, i oklen ste! Pa kad krenu da blistaju novoizgradjeni spomenici bradatom četniku i ćosavom četniku, pa nekoj staroj majci četničkoj, pa onda vojvodi šešelju, pa komandantu legiji i hrabrim saborcima, i naravno Džej i arkan!
    Vežite se tigrovi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija