Brnabić: Država ulaže puno u visoko obrazovanje, formiraćemo radnu grupu za pitanja finansiranja

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je razgovarala sa predstavnicima fakulteta o povećanju školarina i o unapređenju sistema finansiranja visokog obrazovanja.
Brnabić: Država ulaže puno u visoko obrazovanje, formiraćemo radnu grupu za pitanja finansiranja
Foto: 021.rs

Brnabić je razgovor vodila sa rektorima državnih univerziteta, dekanima fakulteta Univerziteta u Beogradu i u Nišu, kao i sa Studentskom konferencijom univerziteta Srbije (SКONUS-om) i studentskim parlamentima fakulteta.

Vlada je saopštila da je Brnabić naglasila da država ulaže velika sredstva u obrazovanje, ali da treba da se poveća transparentnost, da se vide rezultati ulaganja, kako bi Srbija imala visoko obrazovanje usklađeno s potrebama države, privrede i studenata.

Brnabić je istakla da treba uspostaviti održivost sistema visokog obrazovanja, ali uz jačanje veza tržišta rada, istraživačke delatnosti i podsticanja razvoja, odnosno pružanja podrške promenama, inovacijama i deficitarnim oblastima.
 
"Uspostavljanjem Jedinstvenog informacionog sistema u prosveti omogućeno da Vlada ima odgovore na pitanja na koje do sada nije imala - koliko dugo studenti studiraju, koliko ih napusti... studiranje, a koliko ih nastavi školovanje, koji je institucionalni trošak za svaki program godišnje i za svaki studijski program, koliko diplomaca se zaposli i koliko brzo, a ove informacije mogu biti polazni osnov pri izradi novog zakona i podzakonskih akata" , rekla je premijerka.
 
Na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo prosvete sa kabinetom premijerke Brnabić oformi Radnu grupu koja će raditi na nacrtu zakona o finansiranju visokog obrazovanja, a poziv za učešće u Radnoj grupi podržali su i prihvatili svi učesnici sastanka.
 
Na sastanku su bili i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, ministar prosvete Branko Ružić i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.
  • Realista

    22.03.2023 19:15
    Pravda za radne grupe!
    ... a da formirate radnu grupu za formiranje radnih grupa, to ništa?
  • Z

    22.03.2023 17:17
    Z
    Izgubili ste poverenje i sav kredibilitet u svakom smislu! Ostavke i novi izbori na svim nivoima! 11 godina i previše je bilo zaista!!!
  • Udi

    22.03.2023 17:11
    Čuj, velika sredstva. Smejurija. Uskoro neće biti ni profesora, već sad drže vežbe svršeni studenti, bez akademskog zvanja. Nezainteresovanost za nauku je zbog "silnog" ulaganja u nju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija