Hil uputio saučešće porodicama poginulih u bombardovanju: Zajedno možemo da gradimo bolju budućnost

Američki ambasador Kristofer Hil uputio je danas saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i porodicama poginulih u NATO bombardovanju.
 Hil uputio saučešće porodicama poginulih u bombardovanju: Zajedno možemo da gradimo bolju budućnost
Foto: FoNet (Milica Vučković)
Hil je, povodom godišnjice početka bombardovanja SR Jugoslavije, izjavio da narod Srbije ne treba da zaboravi to vreme, ali da veruje da ima dovoljno snage da potisne ogorčenje.
"Znam da narod Srbije ne može da zaboravi to strašno vreme, i ne treba. Narod Srbije ne može da potisne svoju bol, ali verujem da ima dovoljno snage da potisne svoje ogorčenje", izjavio je Hil.
Dodao je da je on posvetio život diplomatiji - pronalaženju diplomatskih rešenja za naizgled nerešive probleme.
 
"Tokom svoje diplomatske karijere naučio sam da diplomatija ponekad doživi neuspeh. Kada se to dogodi, posledice mogu biti tragične", rekao je Hil.
 
On naglašava da Amerika i Srbija zajedno mogu graditi bolju budućnost.
 
"Posvećenost Sjedinjenih Američkih Država partnerstvu sa Srbijom je nepokolebljiva, kao i naša opredeljenost za diplomatiju. Zajedno možemo graditi bolju budućnost kakvu narod Srbije zaslužuje i želi za buduće generacije", poručio je Hil.
 
Za Kurir je govorio i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu brigadni general Đampjero Romano i naglasio da je potrebno gledati u budućnost.
"Ne zaboravljamo prošlost, ali možemo da idemo napred. To je ono što NATO i Srbija rade, zajedno gledajući ka boljoj budućnosti. Naše dugotrajno partnerstvo zasnovano je na političkom dijalogu i praktičnoj saradnji u brojnim oblastima, uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije. U potpunosti sam posvećen svojoj ulozi u ovom važnom procesu", naveo je Romano.
 
Kako je istakao, "NATO i Srbija su bliski partneri".
 
"Radili smo zajedno kako bismo bili spremniji za vanredne situacije poput poplava i šumskih požara, pomažemo Srbiji na reformama svojih bezbednosnih snaga i institucija, obučavamo srpske vojnike za mirovne misije i uložili smo milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi stotine tona zastarele municije", naveo je Romano.
 
Takođe, podsetio je, "imamo dugotrajnu naučnu saradnju sa Srbijom kroz program 'Nauka za mir i bezbednost', između ostalog i u oblastima kao što su energetska i ekološka bezbednost, borba protiv terorizma i sajber odbrana".
 
"NATO je u potpunosti posvećen daljem pružanju podrške stabilnosti širom Zapadnog Balkana, uključujući i kroz našu misiju NATO - Kfor, koja nastavlja da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu s mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine", istakao je Romano.
  • Primus

    24.03.2023 22:03
    tužna je to priča Krstivoje... još mnogo vode mora Dunavom da proteče...
  • Zoje

    24.03.2023 21:48
    Teško
    Teško onom koga vi branite i štitite . Nemojte nas više štititi braniti i brinuti o našoj budućnosti . Ostavite nas da mi sami o sebi brinemo pa kako nam bude . Vi i Evropa ste pokazali svoju ljubav prema nama za vreme bombardovanja nemoj te više .
  • n

    24.03.2023 19:23
    Ambasador je u tvitu rekao da je bombardovanje bilo diplomatska greska, neko je ispod komentarisao da je bila ne samo diplomatska vec i geostrateska greska... sto se vidi po situaciji u Ukrajini,vidimo da Putin koristi sve iste izgovore koje je Klinton koristio .
    Medjunarodne institucije ne smeju da budu pristrasne i medjunarodno pravo mora da se postuje svugde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija