"Državotvorna opozicija" najavila nastavak protesta i krivičnu prijavu protiv Vučića

Protest u Beogradu, u organizaciji Dveri, Zavetnika, Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), završen je posle jednočasovne blokade saobraćaja ispred Vlade Srbije.

Protest je počeo u 12.44h, po rezoluciji Saveta bezbednosti UN kojom je okončana NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Pristalice stranaka koje sebe nazivaju državotvornom opozicijom su na skupu, kojim su obeležile 24. godišnjicu početka NATO agresije na Jugoslaviju, tražile odbacivanje evropskog sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, ostavku predsednika Srbije Aeksandra Vučića, kao i raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima u Srbiji, ali i nastavak protesta i krivičnu prijavu za predsednika Srbije.
Učesnici skupa nosili su transparente "Srbija pamti", "Vučiću ostavka", "Ne kapitulaciji" i "Nikad NATO" i uzvikivali "Izdaja, izdaja!".
 
Predsednik pokreta Dveri, Boško Obradović, najavio je da će naredne nedelje podneti krivičnu prijavu protiv Vučića zbog krivičnog dela "priznanje okupacije".
 
Obradović je najavio da će se obratiti Ustavnom sudu kako bi video "da li je Sud živ i da li sme da oceni ono što Vučić prihvata".
 
Ponovio je da te stranke zahtevaju ostavku predsednika Srbije i raspisivanje vanrednih izbora, navodeći da će u slučaju da ne budu ispunjeni ti zahtevi, nastaviti proteste i blokade i da će se protiv prihvatanja evropskog predloga za Kosovo boriti i "kroz parlament i tribine i razgovore s građanima".
 
"Ne želimo scene sa protesta u Francuskoj, ali nismo manje odlučni da aktuelnoj vlasti stanemo na kraj", rekao je lider Dveri.
 
Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije, Miloš Jovanović, ocenio je da je Vučić "jedini faktor nestabilnosti" i da će biti odgovoran za "sve što će se dešavati".
 
"Pored toga što je prekršio Ustav Srbije prihvatanjem secesije naše južne pokrajine, Vučić je obesmislio sve žrtve bombardovanja 1999. godine", kazao je Jovanović.
 
Ocenio je da je "najdemokratskiji" način za izlazak iz "ove krize" raspisivanje izbora na svim nivoima.
 
"Raspisati izbore pa da ih pošaljemo u istoriju", naveo je Jovanović.
 
Poslanik Zavetnika Nikola Dragićević kazao je da raspisivanje tih izbora traže kako bi "Vučić kandidovao svoju politiku predaje Kosova".
 
Predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Vojislav Mihailović rekao je na skupu da će predstavnici "državotvorne" opozicije uraditi "sve da izazovu vanredne izbore".
 
"Trebaće nam mnogo više ljudi na ulicama kako bi izdejstvovalo vanredne izbore", rekao je Mihailović.
 
Protest je protekao bez incidenata, a saobraćaj, koji je regulisala policija, u Nemanjinoj i Kneza Miloša bio je zaustavljen gotovo jedan sat.
  • @Sremac

    24.03.2023 20:32
    Da li biste bili ljubazni da podelite sa nama ostalima sadrzaj francusko-nemackog plana?
  • Laza

    24.03.2023 16:05
    Naivan narod!
    Nikako da se narod opameti, opet su na vlasti ti koji su doveli drzavu do bombardovanja. NATO je izvrsilac a krivci su kod nas, medju nama i dan danas bez ikakve kazne. Cak su nagradjeni novim politickim pozicijama.
  • Sremac

    24.03.2023 15:58
    Podrška, treba raspisati referendum o francusko-nemačkom planu. Ne kapitulaciji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.