Perinčić: Skuplji energenti od maja znače i poskupljenje hrane, a neće biti i jedino ove godine

Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača istakla je da će najavljeno poskupljenje izazvati energenata izazvati i više cene namirnica.
Perinčić: Skuplji energenti od maja znače i poskupljenje hrane, a neće biti i jedino ove godine
Foto: 021.rs
Od 1. maja struja za domaćinstva biće skuplja osam odsto, a gas za deset odsto, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.
"Kad god dolazi do poskupljenja, informacije su da su cene energenata u Evropi višestruko porasle, ali potrebno ih je sagledati u odnosu na plate i standard u Srbiji i potrebno je poći od toga da su prihodi u Srbiji daleko ispod evropskog proseka. Sa tog konteksta, cene ne mogu biti opravdane. U pitanju je sistem spojenih sudova, skok cena energenata dovešće do skoka cena ostalih namirnica neophodnih za život", rekla je Perinčić za N1.
Ona ističe da je do povećanja cene energenata došlo na osnovu dvogodišnjeg stendbaj aranžmana sa MMF-om, i da je informacija koje je unija dobila i od Srbijagasa i Agencije za energetiku, da je u pitanju obaveza prema tom stendbaj sporazumu - da se povećava cena energenata.
 
"Na žalost, to poskupljenje neće biti jedino, pošto sledi jedno i u novembru, pa posle par meseci još jedno. To povećanje uticaće u velikoj meri na život i standard građana", naglasila je Perinčić.
 
Ukazala je i da povećanje cene energenata dovodi i do skoka inflacije.
  • Видоје

    31.03.2023 11:04
    Усклађивање
    Морамо ускладити цене са европом, тако газде кажу.
    Друге ствари мудро не помињу !
  • Видоје

    31.03.2023 10:58
    Усклађивање
    Морамо ускладити цене са европом, тако газде кажу.
    Друге ствари мудро не помињу !
  • MMF - u najkraćem

    29.03.2023 16:57
    @Marre
    Da bi MMF poslao delegaciju koja bi trebalo da pregovara, mora da dobije odgovarajući poziv i bar neki konkretan zahtev za finansijskom podrškom uz bar neku skicu pisma o namerama. O tome šta će se činiti da se, uz traženu finansijsku podršku, obezbedi održivost makroekonomske stabilnosti.

    MMF državama nudi sredstva po značajno nižim kamatama od privatnih banaka, a umesto visokih cena kredita, zemlje ovu uslugu plaćaju obavezom da sprovedu reforme i potroše novac za strogo definisane ciljeve.

    MMF je „specifičan kreditor" i poslednja institucija kojoj će se države obratiti ukoliko zapadnu u krizu likvidnosti i ne mogu naći kredite na slobodnom tržištu.

    „MMF je poslednji kreditor u lancu onih koji pružaju zajmove - kada niko ne želi da vam da kredit i kada je za sve rizično, tu će vam fond pomoći pod uslovom da sprovodite dogovorene reforme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija