KVIZ: Da li biste znali odgovore na ova pitanja sa (probe) male mature? Osnovna škola nije tako laka

Objavljeni su rezultati testova sa probnog završnog ispita koji su osmaci polagali u svojim osnovnim školama.
KVIZ: Da li biste znali odgovore na ova pitanja sa (probe) male mature? Osnovna škola nije tako laka
Foto: Pexels (Rodnae productions)

Đaci su rešavali testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i predmeta po izboru, a mogli su da se opredele za biologiju, geografiju, istoriju, hemiju ili fiziku.

Portal 021.rs donosi vam kviz u kojem se nalazi 14 pitanja, po dva iz svake oblasti.

Proverite svoje znanje.

Kviz

Kviz je završen!

Tačnih odgovora:

Pogrešnih odgovora:

0%
Pitanje: /

  • Novikorisnik

    19.05.2023 21:47
    @coko moko
    Mene ceka ta matura sigurno i mozda cu i ja reci kako nisu normalni itd, ali ako im je u pitanju dat odgovor kao što je primer sa tetkom Jovana Cvijića, onda se ne može reći da su testovi preteški, može se reći samo da deca nisu naučena da razmisljaju, a to nije samo njihova krivica niti nas roditelja, mislim da su za to krivi upravo prosvetni radnici i nadlezno ministarstvo. Ja mogu da se upljujem objašnjavajući klincu kako treba da uci i iz sveske i iz knjige i da treba da razume to što uči, ali džabe kad on dodje i poklopi me i kaže učiteljica nam je rekla da naučimo samo što je izdiktirano i neće da pogleda ništa osim toga. Ili da slušaju od učiteljice kako su udzbenici katastrofalni
  • coko moko

    29.03.2023 23:04
    Tetka Jovana Cvijica je odgovor koji je trebao da se shvati citajuci odlomak iz teksta koji je dat u okviru istiog pitanja.
    Testovi uopste nisu bili prelaki kako neki ovde hoce da prikazu i da se prave pametni nego su izdvojena po dva pitanja koja prosecni citalac moze da prepozna o cemu se radi sto ne znaci da su sva pitanja bila takva. Pri tome je prosecni catatalac zavrsio bar srednju skolu a ovde pricamo o deci iz osnovne skole koja pored redovne nastave i jurnjave za ocene iz 14 predmeta jos treba da spremaju gradivo koje je ispredavano za 4 godine iz srpskog/matematike/izabranog predmeta. Ogromno gradivo i ogroman pritisak a to zna svako ko ima malog maturanta.
  • Vagica

    29.03.2023 22:37
    Ne lupajte da je teško. Osnovna je osnovna jer je to osnova... Ne može lakše.
    Srednje su kako koja, čak su danas i fakulteti smešni.
    Znate, niko se naučen nije rodio.
    Nekada nisu postojali testovi na zaokruživanje, nego si stvarno morao nešto da znaš i da ispričaš, čak i lekcije pre i posle te, ne samo jednu rečenicu.
    Kada će deca da uče ako ne sada? Treba mozgovi da im se razvijaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.