KVIZ: Da li biste znali odgovore na ova pitanja sa (probe) male mature? Osnovna škola nije tako laka

Objavljeni su rezultati testova sa probnog završnog ispita koji su osmaci polagali u svojim osnovnim školama.
KVIZ: Da li biste znali odgovore na ova pitanja sa (probe) male mature? Osnovna škola nije tako laka
Foto: Pexels (Rodnae productions)

Đaci su rešavali testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i predmeta po izboru, a mogli su da se opredele za biologiju, geografiju, istoriju, hemiju ili fiziku.

Portal 021.rs donosi vam kviz u kojem se nalazi 14 pitanja, po dva iz svake oblasti.

Proverite svoje znanje.

Kviz

Kviz je završen!

Tačnih odgovora:

Pogrešnih odgovora:

0%
Pitanje: /

  • Novikorisnik

    19.05.2023 21:47
    @coko moko
    Mene ceka ta matura sigurno i mozda cu i ja reci kako nisu normalni itd, ali ako im je u pitanju dat odgovor kao što je primer sa tetkom Jovana Cvijića, onda se ne može reći da su testovi preteški, može se reći samo da deca nisu naučena da razmisljaju, a to nije samo njihova krivica niti nas roditelja, mislim da su za to krivi upravo prosvetni radnici i nadlezno ministarstvo. Ja mogu da se upljujem objašnjavajući klincu kako treba da uci i iz sveske i iz knjige i da treba da razume to što uči, ali džabe kad on dodje i poklopi me i kaže učiteljica nam je rekla da naučimo samo što je izdiktirano i neće da pogleda ništa osim toga. Ili da slušaju od učiteljice kako su udzbenici katastrofalni
  • coko moko

    29.03.2023 23:04
    Tetka Jovana Cvijica je odgovor koji je trebao da se shvati citajuci odlomak iz teksta koji je dat u okviru istiog pitanja.
    Testovi uopste nisu bili prelaki kako neki ovde hoce da prikazu i da se prave pametni nego su izdvojena po dva pitanja koja prosecni citalac moze da prepozna o cemu se radi sto ne znaci da su sva pitanja bila takva. Pri tome je prosecni catatalac zavrsio bar srednju skolu a ovde pricamo o deci iz osnovne skole koja pored redovne nastave i jurnjave za ocene iz 14 predmeta jos treba da spremaju gradivo koje je ispredavano za 4 godine iz srpskog/matematike/izabranog predmeta. Ogromno gradivo i ogroman pritisak a to zna svako ko ima malog maturanta.
  • Vagica

    29.03.2023 22:37
    Ne lupajte da je teško. Osnovna je osnovna jer je to osnova... Ne može lakše.
    Srednje su kako koja, čak su danas i fakulteti smešni.
    Znate, niko se naučen nije rodio.
    Nekada nisu postojali testovi na zaokruživanje, nego si stvarno morao nešto da znaš i da ispričaš, čak i lekcije pre i posle te, ne samo jednu rečenicu.
    Kada će deca da uče ako ne sada? Treba mozgovi da im se razvijaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.