Jovanov "najviše priča" u Skupštini, čak 26 poslanika samo jednom progovorilo

Šef poslaničke grupe Milenko Jovanov je zbog velikog broja replika najaktivniji poslanik u Skupštini Srbije.
Za razliku od njega, prema podacima sajta Otvoreni parlament, 24 pripadnika vladajuće koalicije se samo po jednom obratilo kolegama poslanicima, prenosi N1.
Milenko Jovanov iz Srpske napredne stranke najaktivnji je poslanik u najnovijem sazivu Skupštine Srbije. Šef poslaničke grupe SNS se 314 puta obratio kolegama u Skupštini.
Najčešće su u pitanju bile replike (205), zatim govori o aktima (54), amandmanima (43),  a najmanje je pričao o poslovniku, 12 puta. Posle njega, kada su u pitanju "najpričljiviji" poslanici sledi nekoliko opozicionih političara sa 100 i više obraćanja.
 
Miodrag Gavrilović iz Demokratske stranke (DS) se obratio 151 put, njegov stranački kolega Srđan Milivojević 131 put, Ivana Parlić iz Narodne stranke (NS) govorila je 125 puta, predsednik DS Zoran Lutovac 120 puta, Aleksandar Jovanović Ćuta iz Moramo-Zajedno (MZ) se obratio 113 puta, a Tamara Milenković-Kerković sa liste Dveri i Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije je tačno u 100 navrata govorila pred poslanicima.
 
Opozicija o amandmanima i poslovniku
 
Za razliku od predsednika poslaničkog kluba naprednjaka koji svoje političko delovanje bazira na replikama, navedeni poslanici opozicije govorili najviše o poslovniku i amandmanima, dok su svi zajedno ukupno replicirali 66 puta, od čega najviše Zoran Lutovac - 36 puta.
 
Sledeći najaktivniji poslanik vladajuće koalicije je Marijan Rističević koji je 74 puta govorio, od čega 38 puta o poslovniku po čemu je 14. na listi aktivnosti poslanika.
 
U vladajućoj većini najviše neaktivnih
 
Ako se izuzme Vladimir Orlić koji zbog funkcije predsednika Skupštine nema nijedno obraćanje kao poslanik, 26 narodnih zastupnika je, prema podacima sajta Otvoreni parlament, samo po jednom govorilo u Narodnoj skupštini. Od toga broja, 24 su pripadnici vladajuće koalicije. Među njima su operska pevačica Jadranka Jovanović.
 
Drecun nevidljiv
 
Jedan nekada aktivniji poslanik Milovan Drecun se svega dva puta obratio tokom zasedanja.
Ukupno je 18 poslanika koji su se, poput njih, dva puta obratili kolegama i javnosti.
 
U novom sazivu Narodne skupštine Srbije nalaze se predstavnici 11 izbornih lista, a poslanike ima 31 stranka i pokret. Od njih je 70 odsto narodnih poslanika koji pripadaju vladajućoj većini, 55 odsto poslanika je prvi put u poslaničkim klupama, a 35 odsto je žena.
  • Zika zivac

    31.03.2023 09:12
    La prdaz
    Nema tu parlamenta a kamoli vise stranackog. Cist apsolutizam samo oni znaju on govori ostali glasaju " po savesti" koju nemaju. Ĵos 8 staroj ĝrckoj bila izreka " ko p4ica duze od15est minuta je budala". Toliko o tome
  • T

    31.03.2023 09:04
    T
    Prica jer ima naredjenje od AV i pritom dobija za ta lupetanja pare i razne benificije! Nebitna su lupetanja bitno je da se nesto lupeta!!!
  • Stanko S

    31.03.2023 08:52
    Višepartijski mediokritet
    Onaj ko najviše priča obično najmanje kaže - nešto pametno...
    Fontana reči obično bude pokrivalica za moralnu i duhovnu prazninu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.