Putarina skuplja od danas: Evo koliko iznosi i ko ima popust

Putarina je od danas u Srbiji skuplja 14 odsto ako se plaća gotovim novcem, a za osam odsto za vozače koji je plaćaju elektronski.
Putarina skuplja od danas: Evo koliko iznosi i ko ima popust
Foto: 021.rs

Putarina za putničke automobile na deonici Beograd-Preševo poskupela je sa 1.490 dinara na 1.699, a ako se plaća elektronski, putarina je 1.609 dinara.

Na deonici Beograd-Paraćin putarina je, sa 580 dinara, povećana na 661 dinar, a za elektronsko plaćanje je 626 dinara.
Putarina na deonici Beograd-Niš poskupela je sa 890 dinara na 1.015 dinara, a za e-naplatu na 961 dinar.
 
Od Beograda do Leskovca putarina je sa 1.020 dinara, povećana na 1.163 dinara, a za elektronsko plaćanje je 1.102 dinara.
 
Putarina Beograd-Dimitrovgrad je sa 1.310 dinara poskupela na 1.493, a za e-plaćanje je 1.415 dinara. Ta naknada za deonicu Beograd-Šid umesto 420 dinara, košta 479, a 454 dinara za plaćanje putem taga.
 
Vozači će na deonici Beograd-Subotica umesto 640 dinara putarinu će plaćati 730 dinara, a elektronski 691 dinar.
 
Putarina na deonici Beograd-Čačak (Pakovraće) je sa 470 dinara, poskupela na 536 dinara ili 508 dinara ako se plaća elektronski.
Korisnici ENP u pripejd i postpejd sistemu ostvarivaće popust na plaćanje putarine od šest odsto.
 
Profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić rekao je ranije za Euronews Srbija da je dobro što Vlada Srbije motiviše vozače da koriste ENP.
 
"U Putevima Srbije od oko 1.500 zaposlenih oko 1.000 radi na naplati putarine i to su ogromni troškovi. Osim toga, korišćenjem uređaja izbegavaju se ogromne gužve. Za one koji često koriste auto-put to je velika olakšica, jer će osim bržeg prolaska imati i uštedu", smatra profesor.
 
On je rekao i da su ove popuste već uvele i neke evropske zemlje i kao primer naveo Hrvatsku u kojoj je putarina 22 odsto jeftinija za one koji koriste TAG uređaje.
 
Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je da su do sada vozači imali popuste kada uplate određenu količinu novca na TAG uređaj, ali da je ovo možda i bolji model, koji bi mogao da postakne više vozača da pređu na elektronsku naplatu putarine.
 
"To bi smanjilo gužve na naplatnim rampama, a tako se automatski povećava i bezbednost saobraćaja i zbog toga je to dobra mera", rekao je Okanović.
  • Nenad

    01.04.2023 16:28
    lopovi kradu jer mogu
    još kada bi elektronska naplata funkcionisala kako treba... malo,malo pa se neko zaglavi na rampi zato što sistem nije prepoznao kategoriju vozila ili zbog nekog drugog tehničkog problema pa nastane još veći zastoj. Inače pored najskupljeg i najlošijeg goriva takođe imamo i najskuplje i najlošije puteve. A zašto i ne bi bilo tako kada se niko ne buni. Plaćamo gomilu neradnika koji sa našim parama učvršćuju svoj položaj na vlasti.
  • SSS

    01.04.2023 14:30
    Bruka
    I sramota, a "beoogradjani" od jutros imaju 300 km auto puta gratis. To je vam je Niš - Beograd i do pola ( Batočina) nazad.....a to košta od jutros 1575 dinara, tj. u oba smera 2100, dakle bruka i sramota.
  • Plaćač poreza

    01.04.2023 13:51
    Ni jedan i evropski ili turski prevoznik već sada ne ide kroz Srbiju, nego idu preko Rumunije i Bugarske baš zbog ovakvog lopovluka vlasti u Srbiji.Kroz Bugarsku i Rumuniju nemaju granicu jer su u EU a vlast u Srbiji ide suprotno od EU. Ne mislite valjda da će da čekaju na ulaz/izlaz iz Srbije po 12 sati? Ne prolaze kroz Srbiju, kamioni ne toče skupo gorivo u Srbiji, ne troše ništa u Srbiji. Srbija postaje mesto za zaobilaženje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija