Stojanović: Vlast nema razloga da organizuje vanredne parlamentarne izbore na jesen

Politikolog Boban Stojanović ocenio je da vlast nema razloge da organizuje vanredne parlamentarne izbore na jesen, odnosno u septembru.
Stojanović: Vlast nema razloga da organizuje vanredne parlamentarne izbore na jesen
Foto: 021.rs
Naveo je da bi mogla da ih raspiše na proleće 2024, zajedno sa redovnim lokalnim izborima u opštinama i gradovima.
Stojanović je rekao da misli da u Beogradu uopšte neće biti vanrednih izbora, te da se, kako je dodao, ide s tim da bi ti izbori mogli da sačekaju, možda čak i redovni termin, 2026. godine.
 
"Za vanredne parlamentarne izbore nema razloga u septembru, ali mislim da postoje razlozi da ti vanredni parlamentarni izbori budu organizovani sa redovnim lokalnim izborima, na primer negde u maju iduće godine", kazao je.
Rekao je i da ne vidi razlog zašto bi predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić praktično sada (na jesen) išao na izbore, jer kako je ukazao, ako bi izbori bili održani u septembru, onda bi ih trebalo raspisati tokom leta i organizovani na jesen kada SNS nikada nije išla na izbore.
 
Prema njegovim rečima, onda će opet biti redovnih lokalnih izbora u većini opština i gradova na proleće naredne godine.
 
"To (vanredni parlamentarni izbori na jesen) mi deluje kao tehnički neracionalni potez koji bi Vučić povukao", rekao je Stojanović.
 
Upitao je i šta bi Vučić, odnosno vladajuća koalicija, na vanrednim parlamentarnim izborima u septembru mogla da dobije osim "velikog rasta desno orijentisanih stranaka".
 
"Mislim da može da dobije samo veliki rast ovih nacionalnih i konzervativnih (političkih) opcija i da im da mogućnost da dobiju veću snagu i u parlamentu, kao i veću moć i više novca i više svega nego što imaju sada", rekao je on.
 
Kazao je da u tom smislu ne vidi da su Vučiću izbori potrebni na jesen, za razliku od termina na proleće naredne godine.
 
"Vanredni parlamentarni izbori, u terminu sa redovnim lokalnim mu već trebaju da bi se tu vodila nacionalna kampanja i da se prekriju loši lokalni kadrovi i loša lokalna politika, da se ne bi kampanja vodila oko lokalnih tema već usko oko nacionalnih", ocenio je.
Stojanović je rekao da, dodatno, smatra da u Beogradu "uopšte neće biti vanrednih izbora".
 
"Mislim da se tu, osim Vučića pita i (gradonačelnik Beograda i funkcioner SNS-a) Aleksandar Šapić, a da se kako izgleda Šapiću nešto i ne ide na izbore i on je započeo neke svoje projekte", rekao je Stojanović te podsetio na projekte poput besplatnih udžbenika i vrtića.
 
Stojanović je rekao da mu sada deluje da od izbora u septembru neće biti ništa, a da misli da su u aprilu ili maju iduće godine više nego izvesni vanredni parlamentarni i redovni lokalni izbori.
  • ns

    01.04.2023 15:44
    there is no free lunch
    Imaju razloga jer im treba bilo sta da kupe vreme zbog priznanja Kosova. Nemaju petlju da to urade a dobro znaju i oni i mi da su zbog toga i dovedeni na vlast, odnosno da je zbog toga Boris Tadic sklonjen. Njima se tolerisalo sve: kriminal, korupcija, nepotizam, rusenje institucija, blazi oblik diktature ako bas hocete - sve zarad kooperativnosti po pitanju Kosova. Sad polako racun dolazi na naplatu i vrdaju na sve strane da kupe jos malo vremena i pokusaju da izvuku i jare i pare - da ostanu jedini moguci partner u ocima Zapada a da ne ukaljaju svoj imidz patriota, zastitnika Srba gde god da su. Irnoje radi, gde god su ih oni branili tu Srba vise nema ili su marginalizovani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.