Vučić u Italiji na sastanku inicijative Otvoreni Balkan i Sajmu vina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas i sutra u Italiji.
Vučić u Italiji na sastanku inicijative Otvoreni Balkan i Sajmu vina
Foto: Pixabay
Vučić će se, u okviru inicijative za saradnju Otvoreni Balkan, sastati sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom i predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.
Nakon susreta, trojica lidera posetiće Međunarodni sajam vina VinItaly 2023 u Veroni i sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonijem Tajanijem obići zajednički štand na kojem će svoja vina predstaviti mnogobrojni izlagači iz zemalja članica inicijative Otvoreni Balkan, najavljeno je iz službe za saradnju s medijima predsednika Vučića.
Kako je ranije najavio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, vinski sajam "Vinska vizija Otvorenog Balkana" predstaviće se na najvećem svetskom sajmu vina VinItaly u Veroni od 2. do 5. aprila, pred više od 25.000 kupaca iz celog sveta.
 
Na štandu Open Balkan koji je organizovala PKS predstaviće se više od 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Od ukupnog broja, 90 etiketa je iz Srbije iz 41 vinarije.
 
Vina na Open Balkan štandu predstaviće vrhunski somelijeri tri zemlje, a biće organizovan i masterklas na kome će biti predstavljene autohtone sorte Balkana.
 
Čadež je podsetio da je PKS pre šest meseci pokrenula inicijativu da se na tom prestižnom sajmu VinItaly predstavi najveći regionalni vinski sajam - "Vinska vizija Otvorenog Balkana", što će, kako je dodao, našim vinarima omogućiti nove poslove.
 
Očekuje se, naveo je, da će kupci sa sajma u Veroni posetiti i Beograd koji će od 16. do 19. novembra biti domaćin regionalnog sajma vina i prestonica vinske industrije u našem delu sveta, a gde će moći da probaju najbolja vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.
 
Čadež je podsetio da je predsednik Vučić zajedno sa predsednicima vlada Severne Makedonije i Albanije pokrenuo inicijativu da se prošle godine organizuje prvi sajam vina "Vizija otvorenog Balkana", koji je, kako je naveo, prošao odlično.
 
"Na nama je da promovišemo taj sajam u svetu i da napravimo što više poslova. Razgovaraćemo sa najvećim svetskim kupcima kako bi oni došli u Beograd i učinili ga mestom na kome se prave dobri poslovi za vinare", naveo je predsednik PKS i dodao da će nastup na sajmu u Veroni našim vinarima otvoriti mogućnosti za nove poslove.
 
Dodao je da će se "razgovarati sa najvećim svetskim kupcima kako bi oni došli u Beograd i učinili ga mestom na kome se prave dobri poslovi za vinare".
 
Prvi "Wine Vision by Open Balkan" organizovan je u septembru 2022. godine, na inicijativu lidera tri zemlje, kada je predstavljeno više od 350 vinarija - gotovo 400 izlagača sa destilerijama iz više od 20 zemalja.
 
Zabeleženo je oko 35.000 posetilaca, među kojima više od stotinu profesionalnih kupaca iz regiona i sveta - distributera i uvoznika, zatim predstavnika HORECA sektora, veletrgovaca i maloprodajnih lanaca zainteresovanih da prošire prodajni asortiman vinima iz Srbije i regiona OB.
  • Penzos

    02.04.2023 17:34
    ???
    Opet devizne dnevnice o nasem trosku ili preciznije iz naseg dzepa. Stadi sirotinjo
  • Hani

    02.04.2023 15:52
    Hoce li mali Danilo predstaviti svoje vino?Mora tajo da ga malo podrzi,dete je bas vredno i pametno.Sa dvadeset godina 700 ha vinograda,to je za pohvalu.
  • NS49

    02.04.2023 12:23
    Ne znam šta bi ste vi da ove tri čzemlje izvoze? Vrhunsku tehologiju. Zbog podnevlja vina u našem reigoinu su jako dobra a crna pogotovo iz naših jućnijih krajeva.
    Sećam se kako su napadali Broza zbog druženja sa nesvrstanim a niko da prizna da smo im baš dobrano prodvali naoružanje, obučavali im oficire itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija