Koliko košta obuka za pilota?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o tome kako postati pilot – pokazuju podaci Gugla.
Koliko košta obuka za pilota?
Foto: Pixabay
Upućeni ukazuju da se tržište avio-saobraćaja poslednjih godina sve više razvija i da će ta, za mnoge profesija iz snova, i te kako biti tražena, piše RTS.
U Srbiji leti 1.538 pilota, podaci su Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, koje godišnje izda između 70 i 80 novih dozvola za letenje.
Dugačak je spisak uslova koje je neohodno ispuniti da biste postali pilot. Među njima su – godine učenja, na desetine sati letenja i nešto više od 40.000 evra koliko košta obuka za civilnog pilota.
 
Sve to ne sprečava najupornije da, kako u nekoliko privatnih škola letenja tako i na državnoj vazduhoplovnoj akademiji, steknu pilotsku dozvolu.
 
"S obzirom na potrebe tržišta očekujemo da će ove godine biti ozbiljan pritisak za upis na obe klase i u Beogradu i u Vršcu. S obzirom na to kakva je situacija u vazdušnom saobraćaju i kakva je potreba za pilotima, mislim da uopšte neće biti čekanja za posao", navodi Goran Vijović, direktor Vazduhoplovne akademije u Vršcu.
 
Urednik portala Tango siks Petar Vojnović kaže za RTS da piloti u Srbiji, ali i u inostranstvu zarađuju oko 4.000 do 5.000 evra.
 
"Možemo reći da prvi put u poslednjih nekoliko godina dolazi do balansa i relativno rečeno ima radnih mesta za sve zainteresovane. Piloti u Srbiji, ali i u inostranstvu su plaćeni negde oko 4.000 do 5.000 evra. Ta visoka mesečna primanja su tradicionalna, a delom su opravdana zbog velike odgovornosti, velikog stresa", dodaje Vojnović.

Teme

pilot
  • Nedeljko

    09.02.2024 12:48
    Lepo ali nedostižno
    Svi mi imamo želju leteti ali ne i mogućnosti isfinansirati školu koja košta do dozvole 40,000€ A tek posle toga sledi ulaganje u vidu plaćanja sati leta a mislim da je potrebno minimum 5000 sati samostalnog leta da bi vas bilo koja (Niskobudžetna)Avio kompanija uposlila.
  • Lalalalal

    07.02.2024 11:57
    U inostranstvu keramicar zaradi 4000-5000,a piloti verujem da imaju mnogo vise.
  • Ivan

    02.04.2023 11:34
    Ova i ovakve škole su za "fènsi" decu, za decu običnih radnika je ili vojska, ili policija ili motaj kablove...tako je i kad "zagusti", ova "fensi" deca, "odlete", a ovi ostali postanu ratni veterani koje niko ne ferma 2%...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija