Astronomske kirije počele da padaju: Prolazi li zlatno doba za stanodavce?

Od početka ukrajinske krize tržište nekretnina je doživelo pravi bum. U Srbiji su, sa dolaskom ruskih i nešto manje ukrajinskih državljana, kirije znatno porasle.
Astronomske kirije počele da padaju: Prolazi li zlatno doba za stanodavce?
Foto: 021.rs
Stranci su bili spremni da plate kirije koje su bile i duplo veće u odnosu na one koje su do tada plaćali podstanari.
 
U agencijama za nekretnine, međutim, kažu da je u poslednjih mesec dana primetan pad tražnje za stanovima, što je umirilo i tržište, jer su stanodavci morali da spuste kirije, da bi izdali svoje nekretnine, piše Euronews Srbija.

Kirije u Beogradu poslednjih mesec dana padaju, pa se sada stan od 30 do 50 kvadrata može naći u proseku za 300 do 500 evra.

To bi značilo da su kirije od Nove godine pale za oko 30 odsto. Agenti za nakretnine kažu da je potražnja u odnosu na prošlu godinu manja za 50 odsto.
 
Neki od njih očekuju i dalji pad cena.
 
"To je neverovatan pad cena. Sada imam stanove koje upravo oglašavam koje bih pre Nove godine izdao za dva dana i to za 1.300 evra, sad ih oglašavam za 800 evra i ne mogu da ih izdam. Moja procena je da će se i dalje nastaviti pad cena izdavanja stanova, to je sto posto", smatra Vinko Čajević, direktor agencije Stanovink plus.
 
Tržište je u decembru dostiglo svoj pik pa je pad očekivan, a cene su zbog naleta Rusa i Ukrajinaca tokom protekle godine postele nerealne, dok sada ni oni više ne žele da "papreno" plaćaju stanove. Agenti, međutim, dodaju i da je ponuda sada znatno veća od potražnje - obično se na dnevnom nivou na nekoliko stanova javi jedan zainteresovani klijent. Ipak, ističu, da je zbog inflacije i aktuenih poskupljenja gotovo nemoguće da se cene vrate na onaj nivo od pre godinu dana, piše Euronews Srbija.
 
Kako za "Blic" kažu u jednoj beogradskoj agenciji za promet nekretnina, cene zakupa jeftinih stanova, ipak su dugoročno podignute.
 
"Na primer, stanovi koji su bili 200, 250 evra, praktično više ne postoje. A, oni koji su bili 300, 350 evra su sada stanovi koji se praktično iznajmljuju po ceni za 500 do 600 evra. Stanovi koji sada vrede 400, 450 evra su oni koji su se ranije izdavali za dosta manje novca. Postoji problem sa izdavanjem skupih stanova generalno, jer plate nisu porasle, a Rusi ne dolaze više u tom broju. Dakle, 300 evra je minimum minimuma koliko je potrebno izdvojiti za manji, pristojan stan i to uglavnom na periferiji grada", kaže jedan agent za nekretnine.
  • Komšija

    06.04.2023 09:59
    @pamet u glavu

    Ahahaha, ne loži se. Baš će me prijaviti stanar da bi podigao sebi kiriju za 20%.
  • pamet u glavu

    05.04.2023 23:38
    Prijavljujte stanodace poreskoj inspekciji! Niko od njih ne plaća porez. Ako imate potpisane ugovore, odnesite ih u poresku kao dokaz, pa neka se češu i tamo gde ih ne svrbi.
    Sve što su vam oteli će morati da daju državi ili da ostanu bez svojih ljubljenih stanova koji ne vrede 20% od onoga koliko vam za njih traže!
    Neka ih odere poreska, neka plate sve kazne i poreze sa kamatom!
  • Vlada

    04.04.2023 19:20
    @MileMi

    Ne zove se baš svako, pretvaranje da si majstor je uglavnom rezervisano za vas sa nezavršenom osnovnom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.