FOTO: Poljoprivrednici blokirali raskrsnicu puteva Kragujevac-Čačak-Kraljevo

Poljoprivrednici iz gružanskog kraja blokirali su danas u 10 časova raskrsnicu magistralnih puteva Kragujevac-Čačak- Kraljevo u Ravnom Gaju.
FOTO: Poljoprivrednici blokirali raskrsnicu puteva Kragujevac-Čačak-Kraljevo
Foto: FoNet (Branko Vučković)

Oni su nezadovoljni odnosom države prema proizvođačima mleka ali i odnosom prema celokupnoj poljoprivredi.

Saobraćaj je potpuno blokiran u sva tri pravca, traktorima, silo kombajnima i ostalom mehanizacijom, a orgnizatori blokade Udruženje odgajivača goveda centralne Srbije (UOGCS) su najavili da će blokada trajati do 16 časova.
Predsednik Upravnog odbora tog udruženja Milija Palamarević rekao je da resorno ministarstvo nije ispunilo ništa od obećanja datih pre mesec i po dana i da je ključni problem što otkupne cene mleka i dalje padaju.
 
"Mi imamo situaciju da pojedini proizvođači mleka moraju da ga predaju po ceni manjoj od 50 dinara što ne pokriva ni troškove ishrane krava. Zbog toga tražimo da minimalna otkupna cena bude minimum 65 dinara po litru", rekao je Palamarević.
 
On je dodao da traže od najviših državnih organa da preduzmu hitne mere za oporavak i spas srpskog sela koje je u izumiranju. 
 
"Uništavanje srpskih sela traje već 30 godina i neophodno je da država donese hitan program za opstanak ovo malo preostalih sela. Već nam je 1.300 sela opustelo, a slična sudbina će zadesiti i ostala sela ako država ne počne da se ozbiljnije bavi našim problemima", naveo je. 
 
Nezadovoljnim proizvođačima mleka oko podneva se pridružilo oko 100 proizvođača iz Mačve i Kruševca.
 
Formirala se duga kolona kamiona i drugih vozila iz pravca Čačka odnosno Knića ka Kragujevcu.
 
S druge strane, vozila iz pravca Kragujevca i Kraljeva  se preusmeravaju na alternativne puteve, pa nema zadržavanja kod Ravnog Gaja.
 
Proizvodjači mleka traže hitan sastanak sa predsednikom države, predstavnicima Vlade i Ministarstva poljoprivrede.
 
 
Palamarević je rekao da je današnja blokada upozorenje, a ako do tog sastanka ne dođe do 14. aprila, proizvodjači će doći u Beograd.
 
Ukazao je i da ima proizvodjača koji su pristali na cenu od 30 dinara po litru, a to je cena sa kojom je apsolutno nemoguće hranjenje i gajenje stoke.
 
"Takođe imamo veliki problem sa kašnjenjem plaćanja mlekara od 15 dana do dva meseca“, rekao je Palamarević i dodao da zbog toga oni ne mogu da uđu u setvu, ne mogu da kupe repromaterijal, đubre, seme i hemiju za setvu.
 
Palamarević je rekao da stočari traže da država donese petogodišnji nacionalni plan razvoja i zaštite poljoprivrede.
 
Proizvođač iz Gruže Srećko Ranković je rekao da je ranije na sastanku sa resornom ministarkom dogovoreno povećanje premije na 15 dinara, iako su oni predlagali 20 dinara kao i garantovanu otkupnu cenu mleka.
 
“Ako se ovaj problem ne reši, doći će do velikog pada stočnog fonda”, rekao je Ranković i izrazio uverenje da je problem moguće rešiti.
 
On je upozorio da je do problema došlo i kada je odobren uvoz mleka, neograničeno, a bio je zabranjen izvoz mleka i ratarskih kultura.
 
“Urađena je veoma loša procena, neko za to zaista mora da odgovara, jer je ovo sistemski uništavanje kako ratarstva tako i stočarstva”, rekao je Ranković.
Tanasković: Nema razloga za proteste poljoprivrednika
 
Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručila je da nema razloga za proteste poljoprivrednika, s obzirom da nema grane poljoprivrede koja ove godine nije dobila više novca od države.
 
"Novca nije nikad dovoljno. Mislim da su protesti nešto što poslednje treba da se dešava u ovoj godini. Ne postoji grana poljoprivrede u 2023. godini koja nema više novca nego što je imala u prethodnom periodu", rekla je Tanasković.
 
Navela je da je ministarstvo u prva tri meseca ove godine isplatilo sve zaostale subvencije iz prethodne godine, ukupno 15 milijardi dinara i dodala da se to nikada ranije nije desilo.
 
"To je otišlo poljoprivrednicima i niko ne može da mi kaže da nema sredstava", rekla je ministarka.
 
"Kada pričamo o poljoprivrednim kreditima u kojima država subvencioniše kompletnu kamatu, mi smo pravilnik objavili 17. marta, što znači da su poljoprivrednici u mogućnosti i da uzimaju kredite", rekla je Tanasković.
  • Imre

    09.04.2023 22:20
    Nekad a sad
    Vojvodjanski kombinati izvozili su bebi bif u Grcku,Italiju,Englesku,kupovinom teladi po centralnoj Srbiji.Trebalo je poraniti jer su seljaci telad na pijacu dogonili u 3 h po ponoci.Pazar se zavrsava pre svitanja.
  • r

    06.04.2023 15:52
    r
    Ne uzimajte kredite, ostaće te bez kuće, nikako u banke, bolje sve rasprodajte i idite kud Vas oči vode!!!!Govorim iz iskustva, iz čega da vraćate kredit, od prodaje proizvoda gde je proizvođačka cena veća od prodajne??????,Sunovrat!!!!
  • Rade

    06.04.2023 14:49
    Normalno
    Da li je normalno da se uvozi mleko iz zemalja koje daju višestruko veće subvencije, a naši agro ekonomisti ćute? Molim Vas da objavite kolike su subvencije za seljake u zemljama EU, odakle se uvozi mleko, izgleda. Ali ne samo po litru, već i po hektaru, za kupljenu opremu, po grlu, ...
    Zbog takvog ponašanja prema selu selo i nestaje. Ako ne trebaju da se čuvaju krave recite, ako ne trebaju da se oru njive recite, a ne stvarajte uslove da ne znamo gde ćemo. Doduše, mnogi su rešili da prodaju stoku i odu tamo gde mogu da žive bez poljoprivrede.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija