Pivljanin: Promene u CG nisu moguće u Srbiji, Vučić u moći, a opozicija je društvo mrtvih pesnika

Cilj Aleksandra Vučića bio je da na vlasti u Crnoj Gori ostane Milo Đukanović, smatra urednik lista Nova Ranko Pivljanin, a sličnog je stava i profesor međunarodnog javnog prava Dejan Mirović.
Pivljanin: Promene u CG nisu moguće u Srbiji, Vučić u moći, a opozicija je društvo mrtvih pesnika
Foto: FoNet

Mirović ocenjuje da će prema stranom faktoru Jakov Milatović biti samostalniji nego što su bili predstavnici Demokratskog fronta, koji su se oslanjali na Vučića.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet podsetio da je Milatović bio britanski stipendista, sposoban da samostalno komunicira sa Briselom i Vašingtonom i da nije mu potreban posrednik kao što je Vučić.

"Vučić više neće moći da koristi argument kako ima nesporni uticaj u Crnoj Gori", ocenio je Mirović, napominjući da Vučić uticajem u Crnoj Gori pokušava da nadomesti "svoj skoro istekli rok trajanja".
 
Po njemu, Vučiću su posle priznanja Kosova kao nezavisne države ostali samo još sankcije Rusiji i uticaj u regionu, kako bi mogao da pokaže Amerikancima da je uvek potreban i da mogu da mu se tolerišu nedemokratske metode vladanja.
 
Kako ukazuje, bilo je očigledno da je Vučić želeo pobedu nekog drugog i po tome što je samo par sedmica pred izbore MUP Srbije saopštio da prethodni kandidat Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić ima prebivalište u Srbiji, čime ga je diskvalifikovao.
 
Mirović smatra da je izbor Milatovića pozitivna promena koja pokazuje da pasivni otpor, kao što su bile litije, može da dovede do obaranja autoritativne vlasti.
 
Prema njegovom viđenju, "u Srbiji očigledno ne postoji takva vrsta kohezije ni u crkvi, ni u društvu, ni u političkim partijama".
 
Ni Pivljanin ne vidi da su slične promene moguće u Srbiji, jer je Vučićeva vlast u naponu moći, iako se čini da u njegovom režimu ima pukotina.
 
Kako je rekao, u Crnoj Gori se prvo dogodilo da je opozicija pet ili šest godina bila maltene ravnopravna sa vladajućom partijom, pa je onda preuzela vlast na parlamentarnim izborima, da bi Đukanović "ostao da visi" logikom svog mandata još dve godine.
 
"Vučić je tek počeo da troši svoj drugi predsednički mandat, a ovde je opozicija i dalje društvo mrtvih pesnika", ocenio je Pivljanin u razgovoru s Tamarom Skrozza.
On još kaže da je Vučić na Zapadu našao sagovornike i pokrovitelje koje nije briga šta on radi u Srbiji, ukoliko se uklapa u njihov poslovni model.
 
Po njemu, ni jedna vlast u Srbiji nije bila neutralna po pitanju izbora u Crnoj Gori, pa verovatno nije ni ova.
 
Pivljanin smatra da je Vučiću odgovaralo da pobedi Đukanović, jer su oni partneri kojima se "prepliću poslovni interesi njihovih mafijaških udruga, zvanih političke partije".
 
Njegova je ocena da se u Crnoj Gori politička elita promenila nabolje, a da je sada bitno da se uspostavi smenjivost vlasti.
 
"Jakov Milatović neće imati adekvatne sagovornike u Srbiji sve dok je ovde ovaj režim, jer je za institucionalnu saradnju potrebno da u obe države na vlasti budu demokratske opcije", zaključio je Pivljanin u razgovoru za FoNet.
  • Heruvim

    09.04.2023 19:59
    Hejteri
    Priželjkujiu da Srbija uspori, ne mogu da gledaju svakodnevni napredak dok oni tavore u mišjim rupama sa tastaturom hehe, dzaba od sebe lenština neznalica ne mogu pobeći i na mars da odu !
  • Ovde

    09.04.2023 15:43
    Možete
    Čitati šta neko rekao a tako neće biti...
  • zztop

    09.04.2023 15:02
    Hahahaha čuj tvrdnje da su litije bile pasivni otpor milu đukanoviću ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija