Grbović: Potreban zaštitnik građana koji je sve suprotno od Pašalića

Narodni poslanik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović izjavio je danas FoNetu da je Srbiji potreban zaštitnik građana koji je sve suprotno od Zorana Pašalića.
Grbović: Potreban zaštitnik građana koji je sve suprotno od Pašalića
Foto: Pixabay
Pašalić je bio na toj funkciji u prethodnom mandatu.
"Treba nam zaštitnik građana koji nije najteži kad je građanima najteže, onda kada dolazi do sistematskog kršenja ljudskih prava i zaštitnik građa koji reaguje onda kada dolazi do političke represije ne samo nad političkim neistomišljenicima, već nad običnim građanima koji se bune na ulici", rekao je Grbović.
On je naveo primer građana koje su na mostu u Šapcu pretukli ljudi iz gradske uprave koji su došli automobilima, koji pripadaju gradskoj upravi, dok je policija sve to mirno gledala sa strane, a reakcija zaštitnika građana je izostala kao i u drugim situacijama kada reakcija nije smela da izostane.
 
Prema njegovim rečima, potrebna je osoba sa iskustvom, sa ličnim i profesionalnim znanjem i integritetom.
 
"Zbog toga smo mi kao poslanička grupa Ujedinjeni podržali kandidata Miloša Jankovića, čoveka koji se već dokazao radeći u toj instituciji na funkciji zamenika zaštitnika građana, zato što smatramo da je on kandidat koji poseduje neophodno - profesionalni i lični integritet i da je neko ko će savesno obavljati svoj posao i biti potpuno posvećen svom poslu", zaključio je Grbović.
 
Pravni savetnik Beogradskog centra za ljudska prava Vladica Ilić rekao je da je građanima Srbije potreban ombudsman koji će predstavljati glas građana u Parlamentu i na drugim mestima i drugim institucijama.
 
"To treba da bude osoba koja ima visoke moralne kvalitete, koja ima integritet, političku nezavisnost i visoke stručne kvalitete i iskustvo u zaštititi ljudskih prava", kazao je Ilić.
 
Predstavnik Inicijative za socijalna i ekonomska prava A11 Danilo Ćurčić istakao je da je Srbiji potreban zaštitinik građana koji ima jasan mandat, koji je izabran u procesu koji uključuje javnost, koji ima stav i plan i postavljene prioritete u odnosu na ključne oblasti u oblasti ljudskih prava.
  • ameba

    13.04.2023 08:56
    grbović
    ima harizmu kao lutovac , znanje upitno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.